Consiliul Ordinului Naţional „Steaua României” judecă astăzi retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" se va întruni joi, de la ora 16.00, la Academia Română, pentru a discuta cererea unor membri ai Ordinului de a-i retrage această distincţie europarlamentarului Laszlo Tokes. Acesta din urmă nu se va prezenta astăzi în faţa cavalerilor consiliului, care l-au invitat să dea explicaţii în legătură cu protectoratul pe care l-a cerut Ungariei pentru Transilvania, în schimb, îşi trimite avocatul.

26 sept. 2013, 07:30
Consiliul Ordinului Naţional „Steaua României” judecă astăzi retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes

Ecaterina Andronescu, membră a acestui for, a declarat recent că nu este obligatoriu să se şi ia o decizie joi, pentru că Hotărârea de guvern dă Consiliului de Onoare un termen de 60 de zile să decidă.

Social-democrata Gabriela Firea a declarat, săptămâna trecută, că preşedintele Cancelariei Ordinelor, Gheorghe Angelescu, şi-a luat angajamentul să-l anunţe pe Laszlo Tokes că este invitat la şedinţa unde se va analiza retragerea decoraţiei pentru afirmaţiile defăimătoare făcute de acesta la adresa României.

„Dacă nu se va prezenta în ziua respectivă, la ora respectivă, la următoarea şedinţă, care se preconizează că va fi în luna octombrie, membrii Consiliului vor lua o hotărâre în lipsa europarlamentarului”, a adăugat Firea, potrivit Agerpres.

Corina Creţu se declară surprinsă de vestea că Laszlo Tokes „refuză” să se prezinte la şedinţa de joi a Consiliului de onoare al Ordinului „Steaua României”, europarlamentarul catalogând drept „deplasat” gestul lui Tokes de a-şi trimite avocatul.

„Sunt surprinsă de vestea că domnul Laszlo Tokes refuză să se prezinte la şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional «Steaua României» de joi, care va avea loc pe un teren neutru, în Aula Academiei Române. Sunt profund decepţionată de această poziţie, pentru că a-ţi trimite avocatul la şedinţă este un gest deplasat, în condiţiile în care acest Consiliu de Onoare nu este un tribunal. Toţi cei care fac parte din Consiliu sunt egalii domnului Tokes şi era o discuţie între egali”, arată europarlamentarul PSD Corina Creţu într-un comunicat.