„Conspirația” care devine realitate. Legea care impulsionează eliminarea banilor cash, în Parlamentul României

Proiectul privind dispariția banilor cash e o altă „conspirație" care pare că devine realitate. În Parlamentul României se pregătește proiectul prin intermediul căruia companiile vor fi obligate să-și reducă semnificativ operațiunile cu numerar.

04 mai 2023, 16:09
„Conspirația” care devine realitate. Legea care impulsionează eliminarea banilor cash, în Parlamentul României

Votul decisiv pentru adoptarea proiectului va fi dat în Camera Deputaților. Astfel, plata salariilor în numerar ar putea fi interzisă prin lege, iar comercianții vor fi nevoiți să pună la dispoziție clienților cel puțin o modalitate de plată fără numerar.

Proiectul de lege prevede o interdicție pentru angajatori de a plăti salariile cu bani numerar, fără a preciza care sunt modalitățile de plată alternative agreate, potrivit Avocat.net.

„Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, se arată în proiect.

Singurii salariați care ar putea primi salariile în bani cash vor fi structurile de apărare ale Guvernului, militarii, polițiștii și cei din securitate.

Prezența lege intră în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I și se aplică contractelor aferente conturilor de plăţi cu servicii de baza încheiate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi, se arată în proiectul de lege.

În Occident, planul de eliminare a banilor cash este foarte avansat. Tot mai multe țări îmbrățișează ideea tranziției de la bani în format numerar, pe hârtie sau plastic, la bani în format electronic, pe card.

 

Pericolul eliminării banilor cash

 

Între timp, din ce în ce mai mulți economiști, afaceriști și avocați avertizează cu privire la pericolul utilizării exclusive a banilor digitali.

În opinia avocatului Veronica Dobozi, tranziția completă la portofelul digital va aduce beneficii, dar și pericole. Printre aspectele mai puțin fericite pentru persoanele fizice se vor număra posibilitatea guvernului de a introduce instant sancțiuni/amenzi cetățenilor, respectiv accesul total al executivului la finanțele oamenilor, ceea ce reprezintă, implicit eliminarea confidențialității.

Avocatul Veronica Dobozi crede că se poate ajunge în punctul în care cetățenii să devină total dependenți de guvern, astfel încât nu-și vor mai putea cumpăra nici măcar produse de la patiserie dacă nu au activat portofelul digital.

De asemenea, celebrul Mircea Badea este un fan al banilor cash.

În Canada, protestatarii din perioada COVID au avut conturile blocate de guvern.