Constantin Enceanu rămâne fără pensie! Niculina Stoican nu îl mai iartă pe artist: ”A lipsit de la spectacole nejustificat”

Niculina Stoican s-a enervat la culme în urma scandalului cu Enceanu. Artistul a dat în judecată ”Ansamblul folcloric Maria Tănase” din Craiova, acolo unde Niculina este manager de 7 ani. De ce a luat cântărețul această decizie, vezi în rândurile de mai jos.

04 dec. 2023, 23:44

Cearta dintre cei doi artiști a fost declanșată în această toamnă de către Constantin Enceanu, care a decis să se dea în judecată ”Ansamblul Maria Tănase” din Craiova, unde este angajat de peste 18 ani.

Citește și Niculina Stoican, mărturisiri despre infidelitatea soțului. Cele mai dificile momente din căsnicia artistei: „A doua zi după ce m-am căsătorit, m-am trezit plângând că vreau la mămicuța”

Cântărețul a reclamat în instanță faptul că nu i-au fost recunoscute meritele și că nu a mai fost promovat în toți acești ani, de când Niculina este manager.

Enceanu a intentat un proces la Tribunalul Dolj, care se ocupă de litigiile de muncă, unde a solicitat plata diferențelor salariale pentru perioada 2018-2020, pe care ar fi trebuit să le primească dacă ar fi fost promovat conform meritelor sale la gradul profesional IA.

Invitată în emisiunea Cristinei Șișcanu, Niculina Stoican, care conduce această instituție de cultură, a ținut să lămurească situația creată în cazul lui Constantin Enceanu.

Cântăreața l-a avertizat pe Enceanu că decizia de a acționa în instanță ar putea să-l usture pe artist mai mult decât s-ar fi așteptat, acesta riscând chiar să fie dat afară. De asemenea, Niculina a mai atras atenția si asupra pensiei artistului, care ar putea fi afectată de această decizie.

„Nu m-a dat pe mine în judecată, a dat instituția. Ce să zic, în momentul în care treci din partea asta în partea cealaltă…E adevărat că eu vin dintre ei și sunt manager de șapte ani. Diferența este că lucrurile, atunci când ai responsabilitate legală, nu mai sunt așa de ușoare.

Adică nu poți să faci ceva doar că există presiune că te-a dat X în judecată, nu neapărat el. Oricine altcineva. Tu trebuie să faci lucrurile astea din punct de vedere al legii, să respecți legea.

Eu sunt ordonator terțiar de credit, reprezint instituția ”Ansamblul Maria Tănase”, ordonator principal de credit este primăria, prin Consiliul Local. În momentul în care tu faci bugetul pentru instituție, tu în bugetul acela bugetezi salarizarea și promovările.

Dacă salarizarea prin bugetare o trimiți la Consiliul Local și Consiliul Local zice… Eu îți dau un exemplu. Îmi trebuie un milion de lei ca să am salariile bugetate și promovările. Tu trimiți această sumă la primărie, Consiliul Local zice: ”Îți dau 800 de mii, da?”.

În momentul în care tu nu ai acoperită salarizarea pe întreg anul de activitate, tu nu ai voie să faci nimic altceva, decât ce iți permite legislația.

Promovările se fac în funcție de ce îți bugetează ordonatorul principal de credite. Nu se pot face că vreau eu.

Eu ca manager nu fac nici evaluare, nici promovare. Promovări s-au făcut, așa cum trebuiau să se facă.

Pe secția muzicală, acolo unde este el, nu a trecut nimeni, pentru că nu doar el trebuia să promoveze, trebuia să promoveze toată secția. Adică toți colegii lui.

Nu poți promova doar pe X, pentru că legea este făcută pentru noi toți într-o instituție. Legea nu-ți măsoară notorietatea niciodată, nici agenda pusă pe masă și nici poziția pe care tu o revendici că așa vrei. Pentru că nu ai voie, nu se poate, acolo suntem egali”, a explicat artista, în emisiunea de la Metropola Tv.

Niculina Stoican a declarat că ea nu este vinovată de faptul că Enceanu nu a fost promovat.

„Până la urmă a fost alegerea lui, nu este nicio supărare că el a dat în judecată, cred că mai dureroasă este exprimarea. ”Lucrurile nu se spală în presă, dar eu mă duc în presă și le spăl.

Niciunul dintre colegii lui nu a fost promovat, au fost promovați cu toții atunci când a existat bugetare, adică anul acesta. El a dat în judecată și deja să făceau promovările, adică… ce să zic.

Este în continuare colegul meu. Cum să spun, în poziția mea de manager două lucruri nu vreau să le fac: să încalc vreodată legea și să târăsc instituția în discuții care nu sunt onorante pentru ea. Și nici pentru mine, în calitatea mea de manager.

Deci una sunt eu, colega lui pe scenă, și alta este poziția mea de manager, care cumva trebuie să apere instituția. Eu sunt pusă cumva la mijloc. Instituția de când sunt eu manager este pe un val ascendent extraordinar și sunt foarte mândră de lucrul acesta. Până la urmă, fiecare dintre noi facem ceea ce considerăm de cuviință.

Eu aștept hotărârea instanței, vom vedea ce va hotărî, sunt foarte multe lucruri care trebuie puse la punct, dar consider că instituția trebuie să aibă un punct de vedere oficial la momentul la care lucrurile se vor discerne și vor tranșate de o instanță”, a adăugat artista.

”A lipsit de la spectacole nejustificat”

Niculina Stoican l-a avertizat printre vorbe pe Enceanu că ar putea fi taxat destul de dur pentru gestul de a da în judecată instituția, care îi va asigura pensia la bătrânețe.

Citește și Un nou scandal zguduie folclorul românesc! Niculina Stoican reacționează după de a fost dată în judecată de Constantin Enceanu: „Ce să mai spun?”

„Mie nu-mi place povestea asta cu datul afară. El nu este colaborator, este angajat, are contract de muncă și nu cred că vreodată s-a pus problema în vreun fel ca el să lipsească, deși a lipsit de la spectacole nejustificat.

Dar știi cum e, trebuie să existe și înțelegere, dacă din partea instituției există înțelegere și tu știi lucrurile astea, din partea ta de ce să existe neînțelegere și atitudine agresivă față de instituție?

Este o instituție care te va scoate la pensie și vei avea o pensie minunată datorită instituției, datorită felului în care te-ai implicat, respectului care ți s-a dat.

Și atitudinea ta trebuie să fie aceeași pentru instituție, nu să te apuci să faci tot felul de reclamații, și nu numai în timpul ăsta, și cu antecedente, ca să zic așa”, a mai spus Niculina Stoican.