Fostul ministru Constantin Niţă şi primarul Robert Negoiţă, audiaţi în dosarul Referendumului

Fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, şi primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiţă, au fost audiaţi, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în Dosarul Referendumului, în care este judecat ministrul Liviu Dragnea.

06 mart. 2015, 07:41
Fostul ministru Constantin Niţă şi primarul Robert Negoiţă, audiaţi în dosarul Referendumului

Un nou termen în dosarul „Referendumul”, în care este judecat ministrul Liviu Dragnea, a avut loc vineri la instanţa supremă, scrie Agerpres.

Fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, şi primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, au declarat în faţa instanţei că discutau cu Dragnea doar aspecte care ţineau de desfăşurarea scrutinului şi că nu s-a procedat în alt mod faţă de situaţii similare.

Constantin Niţă a spus judecătorului că în PSD „nu s-a pus niciodată problema fraudării”. Referitor la aplicaţia prin care se trimiteau sms-uri în timpul referendumului, Niţă a spus că PSD a folosit această aplicaţie în premieră, în condiţiile în care sistemul ar fi fost folosit anterior, la alegeri, şi de PDL.

În legătură cu discuţiile pe care le-a purtat cu Liviu Dragnea în ziua referendumului din 2012, Constantin Niţă a spus că nu au vorbit decât aspecte care ţineau de modul în care se desfăşura scrutinul. „Ce să discut cu domnul Dragnea? Ce se discută într-o campanie. Cum merge campania, dacă sunt probleme, atâta tot. În PSD nu s-a discutat niciodată de fraudare”, a mai spus Niţă, care a adăugat că din câte cunoaşte la nivelul judeţului Braşov nu au fost înfiinţate secţii noi de votare pentru referendum. „În Poiana Braşov a existat secţie de votare dintotdeauna, pentru că este asimilată ca un cartier al oraşului Braşov. Din câte cunosc, există alte staţiuni care au statut de unităţi administrativ-teritoriale distincte, comună sau oraş”, a declarat Niţă.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că la referendumul din 2012 nu s-a procedat în alt mod decât s-a întâmplat la scrutine anterioare. „Este normal să trimiţi mesaje mobilizatoare în campania electorală, pentru că acesta este scopul unei campanii electorale”, a spus Negoiţă.

Întrebat în legătură cu un mesaj transmis de Liviu Dragnea prin care îndemna membrii de partid „să ia pe sus” cetăţenii şi să-i ducă la vot, Robert Negoiţă a arătat că nu ştie exact ce a vrut să spună Liviu Dragnea, dar că, în astfel de momente, apelurile la mobilizare sunt normale.

Avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazat, a cerut la un termen anterior audierea ca martor a premierului Victor Ponta şi a 18 coordonatori judeţeni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012.

Citeşte şi: Ponta: Mă duc „cu toată inima” la ÎCCJ ca martor în dosarul Referendumului

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013 pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţă şi autoritatea să în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea reprezentată de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.

Citeşte şi: Dosarul Referendumul. Liviu Dragnea: Nu ştiu cine a trimis mesajele cu numele meu

În acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având că scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.