Construcţii ridicate ilegal pe domeniul public din Bucureşti, demolate

O amplă acţiune de demolare a unor construcţii ridicate ilegal pe aproape 1.000 de metri pătraţi de domeniu public situat în perimetrul descris de bulevardul Constantin Brâncoveanu şi străzile Izvorul Rece şi Drumul Găzarului a fost demarată joi.
Romania TV
21 aug. 2014, 14:12
Construcţii ridicate ilegal pe domeniul public din Bucureşti, demolate

Lucrările de dezafectare nu sunt realizate de către lucrătorii Administraţiei Domeniului Public sector 4, ci chiar de către cei opt proprietari în culpă care s-au conformat termenelor somaţiilor primite şi dispoziţiei edilului Cristian Popescu-Piedone, potrivit Agerpres.

În toate cele opt cazuri este vorba despre agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea pe domeniul privat, însă care se extinseseră ocupând neautorizat domeniul public.

Suprafaţa care face obiectul încălcării legislaţiei în vigoare totalizează 961 mp, aceasta fiind „exploatată” ilegal de câţiva ani fără că respectivii să achite taxele aferente ocupării domeniului public. De altfel, aceasta a fost şi modalitatea prin care primarul Cristian Popescu-Piedone i-a depistat, solicitând o situaţie Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale sector 4. Confruntând datele furnizate cu situaţia din teren edilul a constatat că respectivii îşi extinseseră abuziv proprietatea, plătind însă taxe doar pentru ceea ce figura în documente ca aparţinându-le, nu şi pentru domeniul public pe care îl ocupau ilegal.

Pentru încălcarea prevederilor legale, cei aflaţi în ilegalitate au fost sancţionaţi cu amenzi totalizând 50.000 de lei. Chiar dacă s-au conformat termenului de 48 de ore pe care l-am impus prin somaţii, totuşi prejudiciul creat bugetului local prin neplata taxelor aferente ocupării domeniului public rămâne, iar pentru remedierea acestei situaţii am dispus ca fiecare dintre ei să achite retroactiv pentru ultimii 5 ani, aşa cum prevede legea, ceea ce ar fi trebuit să plătească pentru suprafeţele pe care până astăzi le-au ocupat abuziv„, a declarat primarul Cristian Popescu-Piedone.

Totuşi, există şi excepţii de la cazul celor opt proprietari care au dovedit respect faţă de decizia administrativă adoptată de autoritatea locală sector 4 şi au trecut la dezafectarea construcţiilor ilegale.

Astfel, în cazul altor două clădiri ridicate în aceeaşi zonă cu încălcarea limitei de proprietate, proprietarii, deşi somaţi, nu au trecut până în acest moment la eliberarea domeniului public. Într-una dintre situaţii este vorba despre o clădire cu destinaţia spaţiu comercial care se află într-o proporţie de 90% în afara limitei proprietăţii, ocupând ilegal domeniul public fără a respecta amplasamentul stabilit prin proiectul tehnic.

Piedone a dispus ca vineri prin ADP sector 4 să se treacă la dezafectarea respectivelor construcţii, costurile aferente efectuării lucrărilor urmând a fi suportate de proprietari.

Fie că sunt executate de către proprietari sau de autoritatea locală sector 4, concomitent cu lucrările de dezafectare s-a trecut deja la salubrizarea şi reamenajarea domeniului public din zona respectivă.

CITEŞTE ŞI: ONG: Autorizaţia de desfiinţare a unor construcţii de pe Şoseaua Kiseleff din Capitală este ILEGALĂ

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Singurul cartier dormitor din București în care se găseau 6 întreprinderi, metrou și peste 3.000 de apartamente. 8.000 de oameni lucrau non stop, existau școli, creșe și grădinițe pentru copii
Capital.ro
Cel mai mare actor s-a stins din viață. Toată țara îl plânge: Cea mai curajoasă și mai puternică persoană
Playtech.ro
Cutremur major în România, în urmă cu scurt timp! Blocurile s-au mişcat serioas, panică...
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un celebru cântăreț a murit. Melodiile sale au fost în topuri ani întregi
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru cei care stau la casă. Devine obligatoriu dacă ai aceste plante în curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
S-au mărit pensiile cu peste 70%. Anunțul anului pentru vârstnici: Act de dreptate făcut seniorilor!
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve