Consumul prea mare de carne distruge planeta

Producţia intensivă de carne are un impact devastator asupra mediului, a avertizat joi organizaţia neguvernamentală Friends of the Earth Europe, în prezentarea raportului său cu privire la consumul de carne la nivel mondial.

09 ian. 2014, 18:09
Consumul prea mare de carne distruge planeta

„Producţia intensivă de carne nu înseamnă numai suferinţa unor animale. Acest lucru distruge mediul înconjurător şi ‘înghite o cantitate mare din materiile noastre prime pe care le importăm din sud pentru a hrăni aceste animale„, a afirmat într-un comunicat Barbara Unmüssig, preşedinta Fundaţiei ‘Heinrich Böll’, un ONG apropiat Verzilor germani care a ajutat la publicarea acestui raport, scrie Agerpres.

Potrivit raportului elaborat de Friends of the Earth, circa 15.500 de litri de apă sunt necesari pentru producerea unui kilogram de carne de vită. Cu aceeaşi cantitate de apă, se pot produce 12 kilograme de grâu sau 118 kilograme de morcovi, afirmă ONG-ul.

„De fiecare dată când mâncăm, noi facem o alegere politică care are un impact asupra vieţii oamenilor, a mediului, a biodiversităţii şi a climei”, a declarat Adrian Bebb, un oficial al organizaţiei, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

Consumul de carne, deja prea mare potrivit Friends of the Earth, este în creştere pe pieţele emergente, precum China. Cu toate acestea, afirmă ONG-ul, deja peste 40% din producţia anuală de grâu, secară, ovăz şi porumb este utilizată pentru hrana animalelor. O treime din cele 14 milioane de hectare de teren cultivat din lume este folosit pentru hrana animalelor de consum.

În atlasul său, Friends of the Earth atrage de asemenea atenţia în legătură cu utilizarea masivă a antibioticelor şi a hormonilor la animalele destinate consumului uman, utilizarea de organisme modificate genetic pentru hrana animalelor sau secătuirea biodiversităţii în beneficiul speciilor standard.