Contestaţia la eliberarea lui Adrian Năstase se judecă pe 21 august

Contestaţia DNA la decizia de eliberare condiţionată din închisoare a fostului premier Adrian Năstase se va judeca pe 21 august la Tribunalul Ilfov.

06 aug. 2014, 09:04
Contestaţia la eliberarea lui Adrian Năstase se judecă pe 21 august

ADRIAN NĂSTASE nu poate fi eliberat din închisoare deoarece nu îndeplinește principalele condiții, susţin procurorii DNA în contestarea eliberării condiționate, decisă de Judecătoria Sectorului 4 al Capitalei. Ei arată că principalele elemente necesar pentru eliberarea condiţionată, recunoaşterea faptei şi regretul pentru comiterea acesteia, lipsesc în cazul de faţă, ceea ce înseamnă, că nu există „dovezi temeinice de îndreptare.

Judecătoria Sectorului 4 din Bucureşti a admis cererea lui Adrian Năstase privind eliberarea condiţionată, în data de 23 iulie.

Procurorii precizează că pentru a merita eliberarea condiționată , „sarcina probei în a dovedi existența caracterului temeinic al dovezilor, revenea (…) Comisiei din penitenciar, dar și condamnatului”.

La dosarul cauzei nu există dovezi temeinice de îndreptare a condamnatului, iar timpul executat din pedeapsă, nu este suficient pentru atingerea scopului acesteia, constând în asigurarea constrângerii necesare, ca urmare a încălcării legii prin săvârșirea de infracțiuni multiple și grave de corupție, în calitate de Prim Ministru al României ori de Președinte al unui partid politic, dar și a formării unei atitudini corecte față de muncă, față de ordinea de drept„, se arată în contestaţia DNA.

Citeşte şi ADRIAN NĂSTASE, în libertate. Cum motivează JUDECĂTORII decizia de eliberare condiţionată

Pentru a putea fi liberat condiţionat, Adrian Năstase a trebuit să execute o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare, respectiv 547 de zile, acesta executând în total 556 de zile de închisoare (la data analizei la comisie – 3 iulie 2014) în care s-au inclus cele 179 de zile efectiv executate din 6 ianuarie, 272 de zile de arest preventiv, de fapt perioada executată în prima condamnare, şi 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate (elaborarea unor lucrări ştiinţifice).