Continuă protestele ortacilor. Liderii minerilor de pe Valea Jiului sunt în drum spre Bucureşti

Vineri dimineaţă, ei au fost chemaţi la Guvern pentru a discuta despre problemele ortacilor. În tot acest timp, o parte dintre mineri aşteaptă tensionaţi la cele şapte exploatări un răspuns.

RomaniaTV.net
09 mart. 2012, 06:24
Continuă protestele ortacilor. Liderii minerilor de pe Valea Jiului sunt în drum spre Bucureşti

Liderii de sindicat au fost sunaţi, joi noaptea, la ora 3.00, şi rugaţi să se prezinte de urgenţă la sediul executiv pentru o întâlnire cu reprezentanţii acestuia. Patru delegaţii din Valea Jiului au plecat vineri spre Capitală unde la ora 11.00 trebuie să aibă loc şedinţa. În acest timp, minerii ar trebui să aştepte liniştiţi la exploatările miniere, cel puţin aşa s-au înţeles cu liderii de sindicat înainte ca aceştia să plece spre Capitală. Ortacii aşteaptă rezultatele de la Bucureşti după care vor decide ce vor face. Dacă răspunsurile îi vor mulţumi în mod normal după amiază, la ora 16.00, ar trebui să înceapă din nou munca în subteran cu schimbul al treilea.

Minerii protestează de cinci zile şi ameninţă că vor merge spre Bucureşti dacă nu li se dă o creştere cu 100 de lei a sporului de periculozitatedar. Ministrul economiei, Lucian Bode, a anunţat că aceştia nu vor beneficia de sporuri salariale, cel puţin până în luna mai.

Ortacii, aflaţi joi în cea de-a patra zi de proteste, au cerut creşterea cu 100 de lei a sporului de periculozitate, iar în acest sens liderul minerilor din Valea Jiului, Petre Nica, i-a cerut preşedintelui Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale a Huilei să îi solicite ministrului Economiei să îl mandateze pe directorului general al companiei să negocieze reactualizarea sporuluide periculozitate solicitat.

Liderul de sindicat a subliniat nevoia ca acest protest să fie încheiat, deoarece minerii nu intră în mină, nu scot cărbune, iar cele două termocentrale de la Paroşeni şi Mintia ar putea rămâne fără huilă. Joi, numărul protestatarilor a depăşit cifra de 5.000, aceştia blocând intrarea în Petroşani, pe DN 66.