Contoarele inteligente devin obligatorii în România, 7 milioane de români care stau la bloc riscă amenzi de la 1 ianuarie 2023

Contoarele inteligente vor fi montate obligatoriu până la finalul anului 2028 în toată România. Până acum au fost montate două milioane de contoare.

02 dec. 2022, 18:41
Contoarele inteligente devin obligatorii în România, 7 milioane de români care stau la bloc riscă amenzi de la 1 ianuarie 2023
Contoarele inteligente devin obligatorii

În România au fost montate în jur de două milioane de contoare inteligente din cele nouă milioane, iar până la finalul anului 2028, toată lumea trebuie să aibe montate contoarele de acest tip. Cei care le-au amplasat deja nu au plătit nicio taxă, dar potrivit unei legi implementate de Guvern, pe viitor, cei care vor monta, vor plăti o taxă pentru ele.

Contorul inteligent este un dispozitiv care funcționează la adevărata capacitate numai când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, iar alături de alte contoare transmite informații către un concentrator de date, care le trimite către sistemul central, în mod securizat.

Citește și: UE propune contoarele cu autolimitare a consumului de energie electrică

Acesta transmite consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication). Nu utilizează și nu generează semnale WiFi, potrivit antena3.ro.

Contoarele inteligente respectă toate normele și cerințele de mediu românești și intracomunicare. Contorul este marcat CE și este însoțit de certificatul de conformitate prin care se atestă faptul că produsul nu pune viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă în pericol și nu are un impact negativ asupra mediului.

Toți consumatorii de energie electrică vor plăti mai mult la factură pentru că vor fi obligați să suporte o parte din costul contoarelor inteligente. Montarea unui astfel de dispozitiv a costat în ultimii ani sub 100 de euro.

Contoarele sunt montate de distribuitori, costurile fiind recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție, parte a prețurilor finale la energie electrică plătite de toți consumatorii pe facturi.

Citește și: Noi taxe pentru consumatorii de energie din România