UE propune contoarele cu autolimitare a consumului de energie electrică

Economii forțate cu ajutorul contoarelor inteligente instalate în majoritatea locuințelor pentru a face posibilă reducerea de la distanță a energiei furnizate - asta și-ar propune UE.

12 sept. 2022, 09:47
UE propune contoarele cu autolimitare a consumului de energie electrică

UE ia în considerare în prezent opţiuni de a plafona preţurile energiei şi de a reduce cererea de energie electrică, ca parte a unei strategii de a gestiona creşterea bruscă a costurilor energiei cauzată parţial de consecinţele invaziei Rusiei în Ucraina, relatează CNN.

”O criză este în curs de desfăşurare. Cred că suntem cu toţii extrem de conştienţi şi că preţurile energiei, atât facturile la gaz, cât şi la electricitate, sunt mari, aşa cum nu am mai văzut până acum”, a declarat, joi, Mechthild Wörsdörfer, director general adjunct al departamentului de energie al Comisiei.

Din proiectele de plan al Uniunii Europene  – UE  pentru raționalizarea energiei electrice și gazelor reiese propunerea de a reduce de la distanță puterea contoarelor din locuințe particulareautomat și fără intervenția utilizatorului, grație ”contoarelor inteligente” instalate în locuințe.

Acest lucru este posibil de așa-numitele contoare de energie de ”contorizare inteligentă” de a doua generație instalate în majoritatea locuințelor, care – după cum se explică într-un slide tehnic al Arera – permit ”activarea, dezactivarea și schimbările de putere” de la distanță, scrie Europa Today.

Acesta este, evident, răspunsul la cel mai rău scenariu, dar la care UE sugerează statelor membre să se gândească pentru a evita colapsul rețelei energetice. Raționalizarea de la distanță a energiei electrice (cu economisirea în consecință a gazului prețios pe care îl folosesc centralele electrice) este deja permisă de tehnologia în uz, iar acum a fost pusă pe hârtie într-un proiect al Uniunii Europene ca posibilă măsură pentru economisirea de energie.

Bonificații pentru românii care economisesc energie. Premierul Ciucă: „Facem apel la populație să reducem risipa”

Proiectul prezentat de către mass-media prevede o ”raționare ascunsă” a proviziilor în timpul orelor de vârf: contorul din casele noastre acum setat la 3,3 kilowați-oră ar putea, prin urmare, să fie redus în putere – între orele 8 și 19 – împiedicând funcționarea mai multor aparate electrocasnice în același timp.

Pe scurt: dacă continuăm să fim lacomi de electricitate aprinzând luminile casei, televizorului și mașinii de spălat rufe, poate în timp ce mașina de spălat vase curăță vasele, limitatorul de contor ar putea sări rezultând o reducere de la distanță a consumului.

”Pe scurt, când Europa hotărăște, curentul scade și electrocasnicele nu mai funcționează”, denunță Alessandro Panza, europarlamentar. ”Oare acesta ar fi planul mult așteptat al UE de răspuns la urgență? Înainte de a ajunge la contoarele noastre și de a cere alte sacrificii de la cetățenii aflati deja în dificultate, instituțiile UE ar trebui să înceapă să-și taie risipa, începând cu închiderea Strasbourgului inuti, al biroului Parlamentului European, operațional doar patru zile pe lună”, a mai adăugat acesta, scrie dcnews.ro

Românii, îndemnați să reducă risipa de energie electrică. Nicolae Ciucă: Să fie bonificaţi cei care consumă mai puţin

„Am discutat în şedinţa de Guvern de joi acest subiect. Deocamdată, nu avem o soluţie tehnică. Sigur, acestea sunt măsuri prin care şi noi ne-am gândit şi facem apel la populaţie să reducem risipa şi să fie bonificaţi cei care consumă mai puţin, în mod deosebit în orele de vârf, dar nu am luat încă o decizie, pentru că aşteptăm să avem un ansamblu coerent la nivelul întregii Uniuni, ca să putem să gestionăm cum se cuvine energia şi gazul pentru iarna viitoare”, a declarat Nicolae Ciucă, întrebat dacă a luat în calcul ca persoanele care economisesc energia electrică să fie recompensate. Referitor la eventuala decuplare a tarifelor la energia electrică de cele la gazele naturale, premierul a menţionat că România susţine această iniţiativă.

Video! Culmea crizei energetice! Bucureștenii cu Tesla de zeci de mii de euro stau ore întregi la coadă, noaptea, în parcarea subterană de la mall, ca să-și încarce mașinile electrice gratis
„Mandatul a fost cât se poate de bine structurat: el a vizat partea în care să susţinem propunerea de decuplare a preţului la energie de cel al gazelor, o soluţie unitară în ceea ce priveşte taxarea, impozitarea, precum şi o soluţie unitară în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor pe piaţa Spot, astfel încât să nu existe fluctuaţiile acelea de preţ”, a menţionat liderul liberal.