Zelenski anunţă situaţie critică la Odesa, după atacul masiv cu drone: „Doar infrastructura critică este conectată la energie”

El a rugat populaţia ca între timp să-şi ajute prietenii, vecinii şi bătrânii din Odesa să găsească şi să folosească Punctele de Invincibilitate, acolo unde se pot încălzi, îşi pot încărca echipamentele electronice, pot avea acces la comunicaţii mobile şi pot primi sprijinul necesar.

11 dec. 2022, 08:01

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă seară că atacurile Rusiei din cursul nopţii precedente asupra regiunii Odesa au lăsat 1,5 milioane de oameni fără energie electrică, o situaţie care ar putea dura câteva zile, deşi echipele de tehnicieni lucrează non-stop pentru refacerea infrastructurii energetice lovite.

„Situaţia din regiunea Odesa este foarte dificilă. După atacul nocturn al dronelor iraniene, Odesa şi alte oraşe şi sate din regiune se află în întuneric. Până în prezent, mai mult de 1,5 milioane de oameni din Odesa nu au energie electrică. Doar infrastructura critică este conectată, în măsura în care este posibilă furnizarea de energie electrică”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic transmis ucrainenilor la sfârşitul zilei.

Război în Ucraina. Bombardamente intense, obuzele au lovit şi o maternitate VIDEO

El a precizat că în total, ruşii au folosit în cursul nopţii trecute 15 drone Shahed (de fabricaţie iraniană) pentru a ataca regiunea Odesa, iar apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit doborârea a zece dintre ele.

„Inginerii energeticieni, echipele de reparaţii, autorităţile regionale – toată lumea lucrează non-stop pentru a restabili energia electrică. Din păcate, loviturile au fost critice, aşa că este nevoie de mai mult decât o perioadă de timp pentru a restabili electricitatea. Nu durează ore, ci câteva zile, din păcate. Vom face tot ce putem pentru a accelera recuperarea”, a promis preşedintele.

El a rugat populaţia ca între timp să-şi ajute prietenii, vecinii şi bătrânii din Odesa să găsească şi să folosească Punctele de Invincibilitate, acolo unde se pot încălzi, îşi pot încărca echipamentele electronice, pot avea acces la comunicaţii mobile şi pot primi sprijinul necesar.

Oraşul ucrainean Odesa, în beznă după un atac rusesc cu drone kamikaze. Un milion de oameni sunt fără curent, căldură şi apă în plină iarnă

Zelenski a spus că şi în alte regiuni continuă întreruperile de energie electrică, fie de urgenţă, fie pentru stabilizarea sistemului. „Sistemul energetic este acum, ca să spunem aşa, foarte departe de o stare normală – există o lipsă acută în sistem. De aceea există programe de întreruperi de curent. Cele mai multe se înregistrarează în regiunile Liov, Vinniţia, Kiev, Ternopil, Sumî, Zakarpattia, Jîtomîr, Hmelniţki şi în oraşul Kiev”, a precizat preşedintele.

El a explicat că aproape în fiecare zi, în diferite regiuni au loc bombardamente, există atacuri cu rachete sau cu drone care lovesc instalaţiile energetice, iar din cauza pierderilor din sistem, este nevoie de întreruperi ale curentului electric, iar recuperarea este foarte dificilă. „Echipele noastre din energie şi de la utilităţi fac lucruri cu adevărat eroice, restabilind în câteva săptămâni ceea ce ar fi necesitat luni de muncă. Şi le mulţumesc tuturor celor care lucrează pentru a restabili energia şi a salva sistemul energetic”, a spus Zeleneski.

Liderul ucrainean a anunţat că Norvegia a acordat Ucrainei un pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane de dolari pentru refacerea sistemului energetic. „Sunt recunoscător guvernului. În general, primim din partea Norvegiei sprijin în domeniul apărării, economic şi un foarte important sprijin politic, precum şi multă asistenţă umanitară. De asemenea, Norvegia ne ajută la achiziţionarea de gaz. Vom lucra împreună la reconstrucţia Ucrainei. Vreau să vă mulţumesc încă o dată”, a punctat preşedintele.

Referirea la Norvegia nu a fost întâmplătoare, pentru că la Oslo a avut loc sâmbătă decernarea Premiului Nobel pentru Pace, iar Ucraina a avut în premieră un laureat – organizaţia Centrul pentru Libertăţi Civile, pe care Zelenski a felicitat-o anunţând în acelaşi timp că instituie la nivel naţional ca 10 decembrie să fie marcată în fiecare an ziua de recunoştinţă şi respect pentru mişcarea pentru drepturile omului.

Zelenski a mai anunţat că a insistuit o bursă specială de stat prin care îi va sprijini pe prizonierii eliberaţi din captivitatea ruşilor.

Atacuri ruseşti cu drone au vizat reţeaua electrică din Odesa, în Ucraina

Toată infrastructura necritică din portul Odesa, în sudul Ucrainei, a rămas fără energie electrică după ce Rusia a folosit drone pentru a lovi instalaţii energetice, au declarat sâmbătă oficialii locali, fiind afectată şi o mare parte din regiunea înconjurătoare, scrie Reuters.

„Din cauza amplorii pagubelor, toţi utilizatorii din Odesa, cu excepţia infrastructurii critice, au fost deconectaţi de la electricitate”, a scris primarul din Odesa, Gennadiy Trukhanov, pe Facebook.

Odesa, cel mai mare oraş-port din Ucraina, avea o populaţie de peste 1 milion de locuitori înainte de invazia Rusiei din 24 februarie.

Într-o declaraţie postată de administraţia oraşului pe aplicaţia Telegram se arată că loviturile ruseşti au afectat linii de transmisie şi echipamente cheie din regiunea Odesa în primele ore ale zilei de sâmbătă.

Guvernatorul regiunii Odesa, Maksym Marchenko, a declarat că Rusia a folosit drone „kamikaze”, şi că două au fost doborâte deasupra Mării Negre.

„Ca urmare, nu există electricitate în aproape toate districtele şi comunităţile din regiunea noastră”, a scris Marchenko pe Telegram.

Din octombrie, Moscova a vizat infrastructura energetică a Ucrainei cu valuri de rachete şi drone, Kievul recunoscând vineri că fiecare centrală termică şi hidroelectrică din ţară a fost avariată.