Contre Băsescu-Marga în faţa românilor de la Chicago. „Şeful politicii externe e şeful statului”

Contre între preşedinte Traian Băsescu şi ministrul de Externe Andrei Marga la Chicago, acolo unde cei doi se află cu ocazia Summit-ului NATO. Motivul: cine e şeful politicii externe a României. Schimbul de replici între cei doi a avut loc la o întâlnire cu românii din diaspora. 

RomaniaTV.net
20 mai 2012, 07:29
Contre Băsescu-Marga în faţa românilor de la Chicago. „Şeful politicii externe e şeful statului”

Aflaţi la Chicago, preşedintele Traian Băsescu şi ministrul de Externe Andrei Marga s-au „împuns” pe tema „cine e şeful politicii externe a României”. Schimbul de replici a avut loc la o întâlnire cu românii din diaspora.

Traian Băsescu a ţinut să sublinieze faptul că România are un parteneriat „definitiv, strategic”, cu SUA, cu toate că ministrul de Externe Andrei Marga ar fi mai interesat de o relansare a relaţiilor cu Rusia.

„Şeful politicii externe a statului român este şeful statului român. Deci, parteneriatul strategic este cu SUA. Federaţia Rusă ne este vecin, avem interese economice şi de securitate în zonă, dar parteneriatul nostru definitiv, strategic este cu SUA, plus calitatea de membri ai UE. Iar, din acest punct de vedere, v-a răspuns cea mai autorizată voce a statului român”, a spus Băsescu, făcând referire la faptul că în ziua audierilor în Parlament, ministrul Marga s-a lansat în afirmaţii legate de un posibil parteneriat cu Rusia.

„Atins” de declaraţia preşedintelui, Andrei Marga a venit la microfon pentru a explica în ce context a făcut respectivele afirmaţii.

„S-a extras un fragment dintr-o depoziţie la Parlament, dintr-o întrebare pusă la Parlament. Depoziţia a fost axată pe problemele care sunt deschise. Şi am spus acolo: fundamental pentru România este să fructifice avantajele apartenenţei la NATO şi ale calităţii de membru al UE. Sigur, am pus întrebarea: oare în relaţia cu SUA folosim, dincoace de excelentele relaţii politice, excelentele relaţii militare, folosim destul prezenţa economică americană? E destul de mare această prezenţă în România? Folosim şi alte aspecte? Cum spune şi domnul preşedinte, educaţia, cercetarea, tehnologia. După aceea, am spus că sunt capitole care trebuie relansate în politica externă a României şi anume relaţia cu Rusia, relaţia cu China, cu alte puteri sau supra-puteri, emergente în lume”, a explicat ministrul de Externe.

„Sigur, cum spunea şi domnul preşedinte, direcţia politicii externe o stabileşte Parlamentul, o stabilesc autorităţile. Şi sigur, preşedintele este cel care, conform Constituţiei, are întreaga autoritate în acest domeniu”, a adăugat Marga.