Contre între preşedintele Ucrainei şi Joe Biden. Zelenski îi atrage atenţia şefului Casei Albe, după o gafă legată de invazia Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis joi că nu există "incursiuni minore", în replică la o afirmaţie controversată a omologului său american, Joe Biden.

20 ian. 2022, 19:00
Contre între preşedintele Ucrainei şi Joe Biden. Zelenski îi atrage atenţia şefului Casei Albe, după o gafă legată de invazia Rusiei

Vrem să le reamintim marilor puteri că nu există incursiuni minore şi ţări mici. La fel cum nu există victime minore şi suferinţă mică în urma pierderii unor fiinţe dragi„, a postat Zelenski, pe Twitter. „Spun acest lucru în calitate de preşedinte al unei mari puteri„, a adăugat el.

Miercuri, preşedintele american a produs confuzie evocând posibilitatea unei „incursiuni minore” a Rusiei în Ucraina, părând să lase să se înţeleagă că acest lucru ar putea antrena un răspuns mai modest al aliaţilor din cadrul NATO.

Casa Albă a clarificat apoi aceste afirmaţii, promiţând „un răspuns rapid, sever şi unit” al SUA şi aliaţilor lor în caz de trecere a frontierei Ucrainei de către forţele militare ruse.

Citeşte şi VIDEO Cum arată maşinăria de război a Rusiei, trimisă la graniţa cu Ucraina. Imaginile au stârnit amuzament pe net, „muzeul armatei din Est”

Rusia a desfăşurat zeci de mii de militari la frontiera ucraineană, provocând temeri privind o invazie. Deşi neagă orice intenţie de atac, Kremlinul susţine că orice detensionare a situaţiei trece prin oferirea de garanţii scrise pentru securitatea sa.

Joi la Berlin erau în curs convorbiri între oficiali occidentali de rang înalt privind această criză, în contextul în care tensiunile cu Rusia au ajuns la cel mai înalt nivel.

Citeşte şi Rusia a luat foc. Ministrul de Externe de la Kiev i-a arătat secretarului de stat american o hartă în care Ucraina a anexat două regiuni ruseşti

Securitatea globală în Europa este imposibilă fără restaurarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei„, a declarat mai devreme Volodimir Zelenski. Peninsula ucraineană Crimeea a fost anexată în 2014 de Rusia, iar în Donbas, în estul Ucrainei, s-a declanşat din acelaşi an un război cu separatiştii proruşi care sunt susţinuţi militar şi financiar de Kremlin