Contribuțiile pentru care vârstnicii nu vor primi pensie. Ce sporuri nu au fost adăugate în recalculare. Unii pensionari vor avea venituri micșorate

Pensionarii din România pot pierde sume importante la pensie. Unele sporuri cu caracter permanent nu au fost introduse în formula de recalculare din noua Lege a pensiilor. Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a adus lămuriri.

25 feb. 2024, 08:20
Contribuțiile pentru care vârstnicii nu vor primi pensie. Ce sporuri nu au fost adăugate în recalculare. Unii pensionari vor avea venituri micșorate

Pensionarii pot avea parte de o surpriză neplăcută în septembrie, când se așteaptă ca indemnizația lunară de la stat să fie mai mare. Veniturile ar putea fi, însă, mai mici, și asta din cauza neintroducerii unor sporuri cu caracter permanent în formula de calcul din noua Lege a pensiilor.

Citește și: Marius Budăi, noi detalii despre recalcularea pensiilor. Explicațiile fostului ministru pentru pensionarii care se tem să nu le scadă veniturile

Contribuțiile pentru care vârstnicii nu vor primi pensie

Pensionarii care nu mai pot dovedi că au avut sporuri cu caracter nepermanent sau prime nu vor luate în calcul la recalculare și, împlicit, nici la pensie. Motivul este faptul că anumite dovezi de sporuri, cum ar fi cele pentru performanță în mună și ore suplimentare, sunt greu de obținut. Pentru a le dovedi, pensionarii au de făcut multe drumuri pe la fostele locuri de muncă pentru a aduna acte doveditoare în acest sens, însă multe dintre ele, ca fabrici sau firme, nu mai există ori nu au plătit contribuții pentru prime și sporuri.

Totuși, cei care mai au acces la aceste date trebuie să meargă să le depună la Casa de Pensii.

„Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent, care nu făceau parte din Anexa 15, care nu făceau parte din legea 263, nu erau cu caracter permanent și nu erau luate in calcul, dar acele adeverințe sunt depuse acolo. Majoritatea cetățenilor, cred că în proporție covârșitoare de 99%, au depus documentele de acord global, doar dacă cineva știe că nu a depus la dosar documentul de acord global, a lucrat în acord global și are documentul, trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună (…).

Este foarte important că vom face acea calculare pentru toți cetățenii, cu toate documentele care sunt, și după vom intra în etapa a doua, cu acele sporuri cu caracter nepermanent, unde putem introduce și acordul global care nu a fost luat în calcul. Deci lucrurile curg de la sine, oamenii nu vor fi nevoiți să se deplaseze la Casele de Pensii, să îi purtăm pe drumuri degeaba”, a spus fostul Ministru al Muncii, Marius Budăi, la Antena 3 CNN.

În situația în care v-ati desfășurat activitatea şi în acord global iar Casa de Pensii de care aparțineți nu a luat in considerare adeverința privind acordul global, trebuie să știți ca puteți chema în judecată instituția în vederea obținerii drepturilor ce vi se cuvin, mai exact în vederea recalculării dreptului la pensie ca urmare a valorificării adeverinței privind desfășurarea muncii şi în acord global.

Adeverința prin care se dovedesc aceste sporuri va cuprinde obligatoriu cel puțin următoarele elemente:

a) denumirea angajatorului;
b) datele de identificare a persoanei;
c) perioada în care s-a desfășurat activitatea, cu indicarea datei de incepere și de incetare a acesteia;
d) functia, meseria sau specialitatea exercitata;

e) denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată;
f) perioada în care a primit sporul și temeiul în baza caruia s-a acordat și nu faptul că au fost achitate contribuțiile la CAS.

Citește și: Pensii 2024. Peste 1,5 milioane de bunici nu vor primi pensii majorate în septembrie