Marius Budăi, noi detalii despre recalcularea pensiilor. Explicațiile fostului ministru pentru pensionarii care se tem să nu le scadă veniturile

Ministerul Muncii a prezentat normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor, care urmează să intre în vigoare în luna septembrie.
Alina Costache
24 feb. 2024, 21:55
Marius Budăi, noi detalii despre recalcularea pensiilor. Explicațiile fostului ministru pentru pensionarii care se tem să nu le scadă veniturile

Recent, un articol din normele metodologice a stârnit panică printre pensionari, crezând că veniturile lor ar putea, de fapt, să nu beneficieze de aceste majorări.

Mai concret, dezbaterile au pornit de la articolul 125 care urmare recalculării pensiilor ar sugera că veniturile seniorilor vor scădea.

Citește și Premierul Ciolacu intervine în scandalul legat de Roșia Montană: „A fost folosită ca să se inventeze o entitate politică. Iar acum ne vine factura”

Conform normelor de aplicare, articolul 125 menţionează următoarele:

”(1) Pensile stabilite în baza legislației anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii conform art. 144 din lege, se recalculează din oficiu, potrivit dispozițiilor art. 155 din lege.

(2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie, conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.”, se arată în normele de aplicare.

Potrivit unor calcule realizate de ziarulprofit.ro un pensionar care pe legea nouă va primi 6.000 de lei, dar pe legea veche primea deja 8.000 de lei, acela va rămâne cu pensia actuală. Problema este la indexarea pensiilor. Indexarea anuală cu rata inflației se va adăuga acelei pensii de 6.000 de lei, iar dacă va pensia indexată nu o va depăși pe cea veche de 8.000 de lei, atunci pensionarul respectiv va pierde indexarea. Practic, foarte multe pensii nu vor mai crește până în momentul în care pensia obținută pe legea nouă nu o va depăși pe cea de pe legea veche.

Citește și Dan Bittman ar putea fi candidat AUR la Primăria Sectorului 1. George Simion: „Nu mă dau în lături de la nimic. Trebuie să maximizez scorul naţional, aşa că invit toţi candidaţii de oriunde să vină la mine”

Marius Budăi a ținut să explice toate aceste lucruri.

„Dacă preşedintele Casei de Pensii a făcut o asemenea declaraţie este o declaraţie eronată. Vă spun foarte clar nicio pensie nu o să scadă, absolut nicio pensie nu o să scadă. Şi cred că v-aţi convins că am tot timpul proprietatea a ceea ce spun. Nu uitați că acea lege am lăsat-o eu gata şi ştiu foarte bine ce este acolo. A fost o interpretare în normele metodologice de aplicare a legii din care a dispărut acel articol 111. S-a reformulat şi se explică foarte clar în normele de aplicare la articolul 125 aliniatul 2 ceea ce scrie şi în lege că nicio pensie nu o să scadă.

Grupele de muncă, încadrarea, plata şi recunoașterea lor se tratează în legea pensiilor, iar încadrarea în condiţii deosebite de muncă nu se face printr-o altă lege prin nişte măsurători, nu prin legea pensiilor”, a spus Marius Budăi, fost ministru al Muncii, la Antena 3 CNN.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!