CONTROALE în pieţe şi centre comerciale din Capitală, dar şi la Târgul de Crăciun de la Universitate

Polițiștii bucureșteni au efectuat mai multe controale, sâmbătă, în piețele și centrele comerciale din Capitală. De asemenea, controlorii de la Protecţia Consumatorilor au decis să meargă la Târgul de Crăciun, organizat la Universitate.

RomaniaTV.net
12 dec. 2015, 10:53
CONTROALE în pieţe şi centre comerciale din Capitală, dar şi la Târgul de Crăciun de la Universitate

Polițiștii bucureșteni au aplicat sancțiuni de aproape 40.000 de lei în urma unor verificări efectuate, sâmbătă, în zonele Obor, Trapezului, Delfinului, Valea Cascadelor, Moghioroș și 1 Decembrie din sectoarele 2, 3 și 6 ale Capitalei.

Au fost verificate mai multe societăți comerciale și persoane fizice autorizate și au fost întocmite cinci dosare penale pentru infracțiuni de natură economică, fiind indisponibilizate, în vederea confiscării, diferite cantități de pește, alcool și țigarete, cu o valoare totală estimată la 14.500 de lei, potrivit unui comunicat emis de DGPMB. De asemenea, au fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 40.000 de lei.

Acțiunea a avut drept scop prevenirea și combaterea faptelor de comerț ilegal, precum și combaterea fenomenului infracțional.

La verificările efectuate au participat și echipe ale Direcției Regionale Vamale, Inspectoratului Teritorial de Muncă și ale Oficiului pentru Protecția Consumatorului.

„În sectorul 2 a fost depistat un bărbat care deținea, în vederea comercializării, opt telefoane mobile, fără documente de proveniență, bunuri ce au fost indisponibilizate în vederea confiscării, cel în cauză fiind sancționat contravențional în conformitate cu Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite”, se arată în comunicat.

Acțiunea se înscrie în planul de măsuri al Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea unui climat de liniște publică în perioada sărbătorilor de iarnă, protecția cetățeanului față de practicile comerciale ilicite și însănătoșirea mediului de afaceri, precizează sursa citată.

Vânzătorii de la Târgul de Crăciun din Capitală vând produse „tradiţionale”, aduse din supermarketuri

Totodată, controlorii de la Protecţia Consumatorilor au bătut şi ei la uşa comercianţilor. Potrivit România TV, inspectorii au mers, sâmbătă, să verifice producătorii de la Târgul de Crăciun, organizat de Primăria Capitalei la Universitate. Acolo, un producător vindea cârnaţi cu mucegai şi produse din porc, expirate.

Aceleaşi probleme au găsit inspectorii şi la târgul de la Agronomie. Controlorii de la ANPC au găsit produse cu urme de mucegai. Comerciantul s-a apărat şi a spus că cele două bucăţi de brânză fuseseră scoase de la vânzare.

Inspectorii au găsit şi produse tradiţionale care, de fapt, erau aduse din supermarketuri. „Ăsta este produs tradiţional? Este produs industrial, de ce îl puneţi la produse tradiţionale? Consumatorul este păcălit. Vine să cumpere produs tradiţional şi cumpără produs industrial. Dacă voia produs industrial, se ducea la un supermarket”, a declarat unul dintre inspectori.

Directorul general de la ANPC îi sfătuieşte pe consumatori să cumpere produse care au atestat de producător tradiţional, să verifice să nu fie mucegăite.

Controalele inspectorilor se vor intensifica în perioada următoare.