Controalele şi măsurătorile nu stabilesc o legătură directă între CMID Chiajna şi mirosurile reclamate de localnici

IRIDEX Group, companie care administrează rampa de gunoi de la Chiajna şi care este considerată responsabilă pentru mirosurile grele din zonă, a explicat că acestea sunt provocate mai degrabă de alte activităţi similare desfăşurate în vecinătate necontrolat şi, unele dintre ele neautorizat, întrucât activitatea centrului de management integrat al deşeurilor pe care îl administrează îndeplineşte toate normele la zi în materie.

RomaniaTV.net
22 iul. 2016, 16:02
Controalele şi măsurătorile nu stabilesc o legătură directă între CMID Chiajna şi mirosurile reclamate de localnici

Centrul de Management Integrat al deşeurilor (CMID) IRIDEX este construit şi este operat după toate normele privind protecţia mediului în vigoare în Uniunea Europeană, în urma unei investiţii semnificative, exclusiv private a societăţii Iridex Group Import Export SRL şi este primul şi cel mai mare astfel de centru autorizat să funcţioneze în România.

Beneficiarul activităţii desfăşurate în cadrul CMID IRIDEX este Primăria Municipiului Bucureşti, care a concesionat serviciile de proiectare, execuţie, exploatare şi postmonitorizare a rampei de depozitare a deşeurilor situată în zona respectivă societăţii Iridex, astfel cum rezultă din Contractul nr. 955/11.03.1999, în urma unei licitaţii publice deschise. Activităţile desfăşurate în cadrul CMID IRIDEX sunt de fapt un serviciu de utilitate publică, în sprijinul cetăţenilor şi în perfectă concordanţă cu cerinţele de mediu şi de management deşeuri asumate de România prin Tratatul de Aderare la UE şi transpuse în legislaţia naţională.

Problema mirosurilor este investigată atât de către Garda Naţională de Mediu cât şi de către alte autorităţi cu atribuţii în protecţia mediului, încă din anul 2013. Niciunul din aceste controale şi măsurători nu au stabilit vreo legătură directă între CMID Chiajna şi mirosuri şi nici nu indică CMID Chiajna ca sursă a acestor mirosuri. Conducerea IRIDEX menţionează, însă, că în prezent se desfăşoară negocieri cu un furnizor pentru adoptarea unei soluţii tehnice de acoperire cu material etanseizant a zonei active de depozitare, la sfârşitul fiecărei zile de lucru.

„CMID IRIDEX a fost supus unor controale regulate din partea acestor autorităţi (începând cu anul 2014 şi până la data prezentei au fost nu mai puţin de 15 controale); Societatea noastră are obligaţia, între altele, de a monitoriza emisiile de gaze în cadrul CMID; în plus, diverse autorităţi cu competenţe în protecţia mediului (de ex. Agenţia Naţională de Mediu) au efectuat şi efectuează măsurători independente ale calităţii aerului, atât în împrejurimile CMID pe raza comunei Chiajna, cât şi în zonele din sectoarele 1 şi 6 ale Bucureştiului, de unde se primesc reclamaţii. Încă de anul trecut, în zona activă de depozitare, s-a pus în funcţiune o instalaţie de diminuare a mirosurilor, investiţie privată şi neimpusă de nici un normativ sau act legislativ, în scopul tocmai de a diminua emisiile de mirosuri. În cursul anului curent, depozitul va fi închis definitiv pe o suprafaţă de cca. 35 000 – 40.000 mp, în conformitate cu prevederile normativelor în vigoare”, se arată într-un comunicat al IRIDEX Group.

Conducerea IRIDEX arată că a semnalat autorităţilor de mediu posibile cauze ale mirosurilor de care se plâng localnicii din zonă, cum ar fi depozitul Giuleşti-Sârbi, o groapă de gunoi care ar fi gura ca fiind închisă, dar care este în realitate încă activă, incineratorul de deşeuri periculoase de la Chiajna sau chiar o altă staţie de sortare a deşeurilor aflată în vecinătate şi care ar depozita deşeuri menajere pe o platformă deschisă.

Potrivit IRIDEX, prin activităţile de sortare, tratare şi valorificare a deşeurilor ce se desfaşoară în cadrul CMID IRIDEX, cantităţile de deşeuri depozitate au scăzut cu cca. 50%, „deci mirosurile datorate depozitării ar trebui să fie mai mici”.

În schimb, în vecinptatea CMID IRIDEX s-ar desfăşura în ultimii ani numeroase alte activităţi legate de deşeuri, cum ar fi staţii de sortare şi transfer deşeuri în imediata vecinătate a unor cartiere rezidenţiale sau zone de locuit, depozite ilegale, necontrolate şi neautorizate pe terenurile virane sau descărcarea necontrolată şi neautorizată a apelor uzate fecaloid- menajere şi a nămolurilor vidanjate de diverşi operatori privaţi pe marginea zonelor mlăştinoase şi a cursurilor de apă din zonă.

„În opinia noastră, toate aceste surse contribuie în mod direct la emisiile de mirosuri deranjante semnalate şi înregistrate.
Într-un articol precedent publicat on-line, se menţionează ca sursa mirosurilor ar fi „nerespectarea parametrilor de lucru asumaţi” pentru instalaţia de producere a biogazului, aceasta fiind o afirmaţie complet eronată. Instalaţia la care se face referire este de fapt, instalaţia de valorificare energetică a gazului de depozit, o instalaţie modernă, complet automatizată, produsă în UE şi conformă cu toate standardele de calitate şi exigenţele de mediu, avizată şi aprobată de autorităţile de mediu, atât în România cât şi în ţări din UE (Germania, Italia, Ungaria, Polonia, Franţa, etc.). Instalaţia este perfect conformă cu cerinţele de mediu din România, contribuind în mod direct şi semnificativ la protecţia mediului, prin arderea la peste 1100 0 C a gazului de depozit produs de deşeuri şi valorificarea lui prin producţia de energie termică şi electrică. În lipsa acestei instalaţii, aşa cum dealtfel se întâmplă la multe alte depozite din România, gazul de depozit este eliminat direct în atmosferă (aşa cum se întâmplă pe depozitul abandonat Giuleşti-Sârbi), sau, eventual, ars la capetele puţurilor, periodic, necontrolat din punct de vedere al temperaturii şi al emisiilor. În niciunul din controalele la care am fost supuşi nu a fost constatată o astfel de nerespectare a „parametrilor de lucru asumaţi”; în plus, vă informăm că în prezent emisiile acestei instalaţii sunt monitorizate şi transmise autorităţilor de mediu, manipularea lor fiind imposibilă. Şi cu toate că aceste date indică clar că emisiile instalaţiei nu depăşesc standardele în vigoare iar între timp locuitorii afectaţi continuă să se plângă, se refuză să se evalueze posibile alte surse ale acestor mirosuri, contribuind astfel la agravarea şi amplificarea acestei probleme”, se arată într-un comunicat IRIDEX.

„CMID IRIDEX este singurul dintre cele 3 depozite de deşeuri autorizate de lângă Bucureşti care este monitorizat de Comisia Europeană şi dat ca exemplu pozitiv de autorităţile de mediu de la cel mai înalt nivel (inclusiv de Ministerul Mediului), iar în toate vizitele şi controalele efectuate de-a lungul timpului, activitatea noastră a fost apreciată şi în nici un caz supusă vreunei sancţiuni”, conchide conducerea IRIDEX.