Control ANPC la hipermarketul care comercializa cireşe a căror coajă „nu se recomandă pentru consum”

ANPC s-a autosesizat după apariţia în spaţiul public a unor imagini cu eticheta unei caserole cu cireşe pe care scria că au conţinut de imazalil şi thiabendazol, nefiind recomandat consumul cojii fructelor, făcând controale la două puncte de lucru ale unui comerciant şi la distribuitor. În urma acţiunii a fost aplicată o amendă de 10.000 de lei pentru abateri privind informarea consumatorilor, iar comercializarea produselor a fost oprită temporar până la intrarea în legalitate. De altfel, directorul general al ANPC Paul Anghel a precizat că reglementările UE stabilesc limitele maxime ale reziduurilor de pesticide din sau de pe produse, inclusiv în funcţie de tipul de produs, valorile fiind diferite pentru citrice şi pentru frcutele cu sâmburi.

08 mai 2018, 12:10
Control ANPC la hipermarketul care comercializa cireşe a căror coajă „nu se recomandă pentru consum”

În urma apariţiei în mediull online a unor informaţii potrivit cărora cireşele preambalate în caserole a 500 gr, având origine Turcia „sunt tratate cu imazalil şi thiabendazole, coaja nefiind recomandată pentru consum”, ANPC s-a autosesizat şi a desfăşurat prin Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti controale la două puncte de lucru ale unui comerciant şi la distribuitorul fructelor.

Avertisment ciudat pentru cireşele din supermarket chiar pe etichetă: „Consumaţi-le fără coajă!”

Directorul general al ANPC Paul Anghel a precizat care este conţinutul maxim de reziduuri pentru anumite pesticide, în acest caz Imazalil, în funcţie de tipul de produs.

„Conform prevederilor din regulamentele europene în ceea ce priveşte conţinutul maxim de reziduuri pentru anumite pesticide din sau de pe anumite produse, pentru Imazalil, acesta este de 5 mh/kg la citrice şi de 0,05 mg/kg la fructe sâmburoase- caise, cireşe, piersici, prune”, a precizat Anghel, potrivit news.ro.

Verificările la cele două puncte de lucru ale comerciantului nu au relevat prezenţa la vânzare a acestor produse, care fuseseră deja scoase din circuitul consumului, motivaţia înscrisă în fişa de retragere a produsului fiind „Neconformitate etichetare”. De altfel, hipermarketul din care au fost cumpărate cireşele a transmis încă de luni că le-a retras de la vânzare şi că a solicitat explicaţii furnizorului, răspunsul fiind că un operator al firmei care tipăreşte etichetele a folosit un alt şablon de etichete, destinat citricelor..

Controlul făcut la firma care distribuia fructele a indicat, pe baza documentelor că cireşele nu sunt tratate cu Imazalil şi Thiabendazole şi că sunt în conformitate cu legislaţia română în vigoare, nefiind modificate genetic.

De asemenea, nici documentul furnizat de producătorul turc nu relevă că cireşele ar fi tratate cu vreuna din cele două substanţe, iar certificatul fitosanitar menţionează că fructele nu au fist supuse unui tratament chimic.

A fost aplicată o amendă de 10.000 de lei pentru abaterea privind informarea consumatorilor şi a fost oprită temporar comercializarea fructelor până la intrarea în legalitate privind asigurarea unei informări corecte şi complete.