Control la Penitenciarul Târgșor, unde este Elena Udrea închisă, după ce mai multe deținute au încercat să se sinucidă

Renate Weber, Avocatul Poporului, a trimis un control de amploare Penitenciarul Târgșor, acolo unde este încarcerată și Elena Udrea.

23 iun. 2022, 16:55
Control la Penitenciarul Târgșor, unde este Elena Udrea închisă, după ce mai multe deținute au încercat să se sinucidă

Elena Udrea află pe 29 iunie dacă îi va fi suspendată pedeapsa de 6 ani de închisoare pe care o execută la penitenciarul Târgșor, după ce instanța a amânat ieri pronunțarea.

Controlul de la Târgșor vizează calitatea vieții deținutelor

Conform România TV, controul vizează condițiile medicale de care beneficiază deținutele. Mai multe femei care își ispășesc pedeapsa aici ar fi încercat să se sinucidă.

Mai mult, o bună parte din deținutele care au primit îngirjiri medicale la Târgșor au avut mai apoi nevoie să fie transportate la unități medicale, ajungând acolo cu complicații.

În ce condiții este închisă Elena Udrea

Elena Udrea este încarcerată la Penitenciarul Târgșorul Nou de lângă Ploiești, fiind o închisoare dedicată femeilor. Timp de 21 de zile ea va rămâne în carantină, iar apoi o să fie închisă alături de celelalte deținute.

Citește și: Elena Udrea află într-o săptămână dacă va fi eliberată. Sentinţa finală în Gala Bute mai aşteaptă

Sindicaliștii din penitenciare (FSANP – Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor) arată într-un comunicat că fostul ministru va avea la dispoziție un spațiu de cel puțin 4 metri pătrați, apă potabilă în permanență și apă caldă cu program.

Totodată, Elena Udrea va putea face, în fiecare zi, plimbări în aer liber timp de două ore sau chiar de trei ore, dacă nu opteză pentru regim de muncă.

Nu este exclus ca fostul ministru să intre în categoria persoanelor care au nevoie de protecție, ceea ce ar înseamna că ea fie va fi închisă singură, fie alături de femei care au comis fapte asemănătoare și ar fi păzită de mai mulți polițiști de penitenciar.

„Statutul de persoană care necesită protecție presupune participarea la toate activitățile din penitenciar (inclusiv munca – dacă fostul politician optează pentru această posibilitate) cu asigurarea gradului necesar de protecție, atât din punct de vedere al demnității umane, cât și al siguranței proprii”, arată sindicatul lucrătorilor din penitenciare.

Citește și: Elena Udrea mai face o încercare de a scăpa de condamnarea în dosarul Gala Bute. Decizia se anunţă pe 22 iunie

Camerele de deţinere asigură fiecărei persoane pat individual, sunt dotate cu mobilier specific, instalaţii de încălzire şi utilităţi igienico-sanitare, astfel încât fiecare persoană deținută să aibă acces permanent la apă potabilă și zilnic la apă caldă, acces nerestricționat și permanent la grupurile şi instalaţiile sanitare pentru satisfacerea nevoilor fiziologice și a celorlalte nevoi specifice genului, ori de câte ori este necesar, în condiţii de igienă şi intimitate.