Controversă Preşedinţie – Ministerul Educaţiei privind directorii de şcoli UPDATE

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat că a semnat derogarea ce permite foştilor directori de şcoli şi licee care au picat concursul să ocupe în continuare aceste posturi deoarece nimeni nu dorea să preia conducerea acelor unităţi de învăţământ. Administrația Prezidențială a solicitat ministrului Educației, Pavel Năstase, situația directorilor unităților de învățământ numiți prin derogare, a precizat luni consilierul de stat Ligia Deca, menționând că o derogare generală este inoportună.

09 ian. 2017, 15:44
Controversă Preşedinţie – Ministerul Educaţiei privind directorii de şcoli UPDATE

UPDATE Consilierul de stat Ligia Deca, șef al Departamentului Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale, subliniază că ministrul Educației, Pavel Năstase, a recunoscut că este absolut necesară validarea tuturor directorilor de unități școlare prin concurs în viitor.

„Am discutat într-adevăr cu domnul ministru Pavel Năstase referitor la situația numirii foștilor directori de școli care nu s-au prezentat la concurs sau nu l-au promovat. Am primit asigurări că ni se va transmite evidența unor astfel de numiri excepționale, împreună cu motivația pentru fiecare caz în parte, ceea ce denota clar înțelegerea problemei în discuție de către ambele părți. Din start, discuția s-a axat pe cazurile în care nu există directori numiți prin câștigarea concursului, domnul ministru recunoscând faptul că este absolut necesară validarea tuturor directorilor prin concurs în viitor”, a declarat Ligia Deca, pentru AGERPRES.

Ea a subliniat că Administrația Prezidențială așteaptă situația solicitată din partea Ministerului Educației Naționale pentru a clarifica necesitatea și oportunitatea acestor numiri.

„Consider în continuare că în orașe precum București este greu de crezut că nu pot fi găsite alte persoane care să fie numite temporar director în afara celor care nu au promovat concursul sau nu s-au prezentat”, a completat consilierul de stat.

Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, a afirmat luni că a discutat cu consilierul de stat Ligia Deca problema legată de ocuparea prin derogare a posturilor de directori de unități de învățământ preuniversitar, lucrurile clarificându-se.

„Am primit și de la Președinție, am discutat, s-a clarificat. Nu se înțelesese ce se întâmplă. Toată lumea a crezut că anulăm concursul, că punem pe posturi pe cei care au fost înainte. Niciun post nu se mai ocupă decât prin concurs, nu se mai ocupă prin numire. Prin numire temporar doar. În cazul în care cineva este bolnav, inspectorul general deleagă, numește temporar până la revenire”, a declarat pentru AGERPRES ministrul Educației, Pavel Năstase.

 

UPDATE Numirea în funcții a directorilor de școli fără concurs este „periculoasă” pentru sistemul de învățământ, a declarat luni purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, arătând că șeful statului așteaptă de la Ministerul Educației o listă a acestora.

„Există o comunicare cu Ministerul Educației și se dorește a ajunge aici, la noi, pe biroul domnului președinte această listă (n.r. — a directorilor repuși în funcție, cu derogare de la concurs), întrucât este un semnal negativ în legatură cu modul în care funcționează acest sistem foarte important, al Educației, supus unei astfel de decizii. Semnalul negativ conduce spre ideea unei posibile deprofesionalizări, în contextul în care directori, foști directori care nu au trecut un examen ajung să ocupe din nou acele funcții. Cred ca fiecare român poate să înțeleagă cam cât de periculos este acest lucru pentru sistemul de educație din România, pe care toți ni-l dorim mai performant. Cu atât mai mult, e rolul președintelui să se asigure că nu există astfel de derapaje într-un sistem esențial pentru un stat sănătos”, a afirmat Dobrovolschi, într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Administrația Prezidențială a solicitat ministrului Educației, Pavel Năstase, situația directorilor unităților de învățământ numiți prin derogare, a precizat luni consilierul de stat Ligia Deca, menționând că o derogare generală este inoportună.

„Sperăm ca cei care vor fi puși în funcție să fie numai pe termen redus și numai în cazul în care efectiv nu se poate altfel. În niciun caz nu dorim să fie dat un semnal în sistem că și dacă ignori un concurs care își dorește tocmai profesionalizarea managementului școlar poți reveni ca director”, a declarat, luni, pentru AGERPRES șeful Departamentului Educație din Administrația Prezidențială, Ligia Deca.

Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, a arătat că a discutat cu consilierul de stat Ligia Deca, șeful Departamentului Educație din Administrația Prezidențială, problema legată de ocuparea prin derogare a posturilor de directori de unități de învățământ preuniversitar, lucrurile clarificându-se.

„Am discutat, s-a clarificat. Nu se înțelesese ce se întâmplă. Toată lumea a crezut că anulăm concursul, că punem pe posturi pe cei care au fost înainte. Niciun post nu se mai ocupă decât prin concurs, nu se mai ocupă prin numire. Prin numire temporar doar. În cazul în care cineva este bolnav, inspectorul general deleagă, numește temporar până la revenire”, a declarat pentru AGERPRES ministrul Educației, Pavel Năstase.


„Au rămas foarte multe locuri vacante în urma acestui concurs, conform metodologiei, aceste locuri au fost ocupate de persoane care au fost propuse de către consiliile profesorale împreună cu inspectorul general şi consiliul de administraţie. Dar erau excluşi de aici foştii directori şi directorii adjuncţi. S-a ajuns într-o situaţie de blocaj săptămâna trecută, în care, chiar în urma acestor numiri făcute pe locurile vacante, un număr de vreo 380 de posturi de directori şi vreo 300 de posturi de directori adjuncţi nu puteau fi ocupate pentru că nu dorea nimeni să ocupe aceste posturi. Inspectorii generali care aveau misiunea de a rezolva această chestiune nu găseau persoane care să ocupe aceste posturi. În acest context, am considerat necesar, în urma consultării şi cu sindicatele şi cu ceilalţi colegi din minister, să luăm decizia aceasta, să nu lăsăm şcoala, începând de astăzi, fără conducere. Această decizie nu se aplică retroactiv, aşa cum s-a spus foarte mult în ultimele două zile, se aplică pentru aceste posturi şi nu e restrictivă, pentru că ea completează, lărgeşte sfera de alegere pentru inspectorii generali”, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Educaţiei.

Pavel Năstase a adăugat că aceste posturi vor fi ocupate temporar de foştii directori, urmând ca în vară să fie organizat un nou concurs pentru ocuparea posturilor vacante.

„Din punctul meu de vedere, decizia de a organiza acest concurs este binevenită. O condiţie esenţială ca sistemul să funcţioneze este să ai oameni competenţi în funcţiile de conducere. Iar acest lucru s-a întâmplat prin acest concurs. Cred că pe data de 14 august, va fi un nou concurs pentru ca la 1 septembrie 2017 toate posturile de directori generali şi de directori adjuncţi din învăţământul preuniversitar să fie ocupate prin concurs. Sunt în jur de 2.300 (posturi neocupate -n.r.) pentru directori şi 1.330 pentru directori adjuncţi”, a completat Năstase.

După validarea rezultatelor concursului, situaţia ocupării funcţiilor de director şi director adjunct se prezintă astfel:

– din cele 6.404 funcţii de director, au fost ocupate prin concurs 4.058, restul de 2.346 rămânând vacante;

– din cele 2.480 funcţii de director adjunct, au fost ocupate prin concurs 1.344, restul de 1.136 rămânând vacante.

Din cele 4.058 de funcţii de director, 87,35% sunt ocupate prin concurs de persoane care anterior organizării concursului exercitau funcţia de director. Din cele 1.344 de funcţii de director adjunct 80,58% sunt ocupate prin concurs de persoane care anterior organizării concursului exercitau funcţia de director adjunct. Din cele 5.402 funcţii de conducere ocupate prin concurs, 85,67% sunt ocupate de persoane care anterior organizării concursului ocupau funcţia de director/director adjunct.

Conform metodologiei, pe posturile vacante rezultate în urma concursului, până la data de 9.01.2017, inspectorii şcolari generali și consiliile de administraţie aveau obligația să numească persoane care, anterior concursului, nu ocupaseră funcţii de conducere (director sau director adjunct).

În data de 6.01.2017, situaţia emiterii deciziilor de numire pe funcţii de director/director adjunct, conform metodologiei, era următoarea:

– din cele 2.346 posturi vacante de director, conform metodologiei, 1.988 au fost ocupate şi 358 au rămas fără titular;

– din cele 1.136 posturi vacante de director adjunct, conform metodologiei, 828 au fost ocupate şi 308 au rămas fără titular.

Pe cele 358 de posturi vacante de director, respectiv 308 posturi vacante de director adjunct, în conformitate cu metodologia existentă, inspectorii şcolari generali nu au identificat persoane care ar putea ocupa temporar aceste posturi (nominalizarea trebuia făcută cu acordul scris al persoanelor respective).

În acest context, pentru deblocarea situaţiei, în urma consultării inspectorilor şcolari generali, a specialiştilor din minister și a sindicatelor, Ministerul Educației Naţionale (MEN) a emis un ordin de modificare a metodologiei de concurs, prin care au fost eliminate restricţiile privind nominalizarea pe aceste funcţii a directorilor şi directorilor adjuncţi. Modificarea operată nu presupune obligativitatea inspectorilor şcolari generali de a-i numi pe aceştia, ci le lărgeşte posibilitatea de alegere. Prevederile ordinului se referă numai la posturile vacante în data de 6.01.2017 şi nu se aplică retroactiv.

După videoconferința organizată azi, 9 ianuarie, cu inspectorii şcolari generali, în urma şedinţelor consiliilor de administraţie din această după-amiază, inspectorii şcolari generali și consiliile de administrație vor emite decizii de ocupare a celor 358 funcţii de director, respectiv 308 funcţii de director adjunct.

Precizăm faptul că cele 2.346 de posturi de director și cele de 1.136 de director adjunct rămase vacante în urma concursului vor fi ocupate temporar, pentru câteva luni, de persoane detaşate în interesul învăţământului.

În funcţie de calendarul activităţilor pentru învăţământul preuniversitar, până la data de 14.08.2017, MEN va organiza un nou concurs, astfel încât,începând de la data de 1.09.2017, toate posturile de director şi director adjunct vacante să fie ocupate prin concurs.

Administrația Prezidențială a solicitat ministrului Educației, Pavel Năstase, situația directorilor unităților de învățământ numiți prin derogare, a precizat luni consilierul de stat Ligia Deca, menționând că o derogare generală este inoportună.

„Ne dorim ca orice excepție făcută de la regulile de concurs, stabilite prin metodologie, să fie o chestiune excepțională și nu o regulă care să se aplice indiferent dacă avem sau nu alți candidați. Cred că așa cum ne dorim cu toții ca persoanele care ne tratează, dacă sunt medici, să fie unele cu o diplomă valabilă, așa ar fi normal ca cei care se îngrijesc de școlile în care învață copiii noștri să fie calificați pentru post. Sigur că pot exista cazuri speciale, însă ele trebuie tratate ca atare, adică să existe o motivație coerentă și cineva să-și asume răspunderea pentru astfel de derogări punctuale, în niciun caz nu cred că este oportună o derogare generală printr-un act normativ care să permită ca și acolo unde ar exista alte persoane competente să fie numite tot persoanele care au îndeplinit în trecut funcția de director și care fie nu s-au prezentat la concurs, fie nu l-au promovat. (…) Administrația Prezidențială a solicitat deja ministrului Educației o situație a tuturor numirilor pe post a foștilor directori prin derogare de la metodologia inițială, împreună cu justificarea acestor excepții de la regulă”, a declarat Ligia Deca, pentru Agerpres.

Ea a precizat că a avut o discuție cu ministrul Educației și că urmează ca Administrația Prezidențială să primească această situație.

„Sperăm ca cei care vor fi puși în funcție să fie numai pe termen redus și numai în cazul în care efectiv nu se poate altfel. În niciun caz nu dorim să fie dat un semnal în sistem că și dacă ignori un concurs care își dorește tocmai profesionalizarea managementului școlar poți reveni ca director”, a completat consilierul de stat.

Pe funcțiile de director și director adjunct, rămase vacante după validarea rezultatelor concursului, pot fi numite și persoanele care până la organizarea acestuia au ocupat aceste funcții și nu au participat la concurs sau au participat, dar nu au fost admise, a declarat duminică pentru AGERPRES secretarul de stat în Ministerul Educației Liviu Marian Pop.

„În urma analizării aplicării Metodologiei privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar s-a emis, prin derogare, o notă care prevede soluționarea situațiilor pentru care nu s-au emis deciziile de numire în funcțiile de director și director adjunct prin detașare, în interesul învățământului. Nota prevede că în funcțiile de director și director adjunct, rămase vacante după validarea rezultatelor concursului, pot fi numite și persoanele care până la organizarea acestuia au ocupat funcții de director sau director adjunct în unitatea de învățământ respectivă și nu au participat la concurs sau au participat, dar nu au fost admise”, a afirmat secretarul de stat.