Controverse după incidentul de la granița dintre Polonia și Ucraina. Noi acuzații grave

După ce Rusia a declarat că nu este de vină pentru racheta care a ajuns pe teritoriul Poloniei, respectiv după ce SUA și NATO au confirmat că este vorba despre o rachetă ucraineană, Volodimir Zelenski și Polonia susțin contrariul. 

17 nov. 2022, 09:36
Controverse după incidentul de la granița dintre Polonia și Ucraina. Noi acuzații grave

A venit rândul ambasadorului polonez de la NATO să acuze Rusia că vina îi aparține. Tomasz Szatkowski a lansat mai multe atacuri la adresa politicii implementate de către Vladimir Putin și oamenii săi.

„Nu putem exclude că bombardarea infrastructurii ucrainene de lângă graniță să fi fost o provocare intenționată făcută în speranța că ar putea apărea o astfel de situație”, a declarat Mateusz Morawiecki, în fața parlamentului polonez, potrivit presei internaționale.

Oficialul NATO a susținut că Rusia este de vină pentru că a provocat războiul. Altfel, racheta ucraineană nu ar mai fi ajuns în Polonia și nu ar mai fi ucis doi oameni nevinovați, susține Morawiecki.

„Informațiile strânse de serviciile noastre și cele furnizate de aliații noștri indică, cel mai probabil, că explozia de la Przewodów, în estul Poloniei, a fost cauzată de doborârea și distrugerea unei rachete rusești”, a mai transmis polonezul.

Morawiecki a scris pe Twitter că „există multe indicii că una dintre aceste rachete a căzut pe teritoriul polonez fără nicio intenție de ambele părți”.

 

Negocierile de pace, tot mai departe

 

Între timp, Volodimir Zelenski susține că racheta căzută în Polonia este rusească.

„Nu am nicio îndoială că racheta nu ne aparţinea. Cred că era o rachetă a Rusiei, conform raportului militarilor”, a declarat președintele de la Kiev.

Volodimir Zelenski a recunoscut că Moscova încearcă să demareze negocieri de pace, în spatele ușilor închise. Totuși, liderul ucrainean vrea ca discuțiile să fie publice. În plus, trebuie luat în calcul faptul că negocierile par departe de a fi inițiate, în condițiile în care Zelenski a înaintat deja negocieri care nu sunt acceptate de Kremlin sub nicio formă.

„Rusia trebuie să-şi retragă toate trupele şi formaţiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să poată prelua controlul asupra tuturor secţiunilor graniţei sale de stat cu Federaţia Rusă”, le-a transmis Volodimir Zelenski liderilor G20 reuniți în Indonezia.