Volodimir Zelenski: „Am primit semnale că Putin dorește negocieri directe cu Ucraina”

Volodimir Zelenski spune că a primit semnale de la țările occidentale că președintele Rusiei, Vladimir Putin, vrea să poarte discuții directe cu Ucraina.

17 nov. 2022, 08:41
Volodimir Zelenski: „Am primit semnale că Putin dorește negocieri directe cu Ucraina”

„Am primit semnale că Putin dorește negocieri directe”, a spus Zelenski reporterilor la Kiev. În loc de negocieri tipice în spatele ușilor închise, Zelenski a spus că a propus discuții publice cu Kremlinul, deoarece „Rusia duce un război public”.

În faza de început a războiului, Ucraina și Rusia au purtat discuții de pace, însă nu s-a obținut niciun rezultat. Ulterior, Ucraina a anunțat că negocierile cu Russia sunt imposibile până la o retragere militară completă de pe teritoriul său.

Zelenski a declarat, în repetate rânduri, că e deschis la negocieri cu Rusia, însă nu cu Vladimir Putin.

„Rusia trebuie să-şi retragă toate trupele şi formaţiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să poată prelua controlul asupra tuturor secţiunilor graniţei sale de stat cu Federaţia Rusă”, le-a spus Zelenski liderilor G20 reuniți în Indonezia.

Citește și Contraofensiva lui Zelenski. Armata Ucrainei a trecut graniţa în Rusia, depozit de carburant aruncat în aer

Condițiile puse de Ucraina au fost catalogate de Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, ca fiind „nerealiste”.

Liderul ucrainean le-a mai spus liderilor G20 că printre ei se află un „stat terorist” și a acuzat din nou Rusia de atacul cu rachete asupra Poloniei, în urma căruia două persoane au fost ucise.

Mai mult, și ambasadorul polonez la NATO a declarat că „responsabilitatea finală aparține Rusiei”, în urma rachetei mortale care a căzut marți pe teritoriul polonez.

„Responsabilitatea finală aparține Rusiei”, a spus Szatkowski.

Explozia produsă marți seară într-o localitate din Polonia aflată la granița cu Ucraina a fost provocată de o rachetă rusească doborâtă pe teritoriul polonez „fără nicio intenție de ambele părți”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, citat de CNN.

Citește și Zelenski, prima reacţie după ce Rusia a aruncat 100 de rachete de croazieră peste Ucraina: „Rusia ne terorizează pe noi și pe toți cei la care poate ajunge”

Este posibil ca incidentul în care o rachetă a lovit un sat din sud-estul Poloniei să fi fost rezultatul unei provocări din partea Rusiei, a declarat miercuri premierul polonez.

„Nu putem exclude că bombardarea infrastructurii ucrainene de lângă graniță să fi fost o provocare intenționată făcută în speranța că ar putea apărea o astfel de situație”, a declarat Mateusz Morawiecki în fața parlamentului polonez.

„Informațiile strânse de serviciile noastre și cele furnizate de aliații noștri indică, cel mai probabil, că explozia de la Przewodów, în estul Poloniei, a fost cauzată de doborârea și distrugerea unei rachete rusești”, a spus el.