Convoi de barje blocat în gheaţă pe Canalul Dunăre-Marea Neagră

Porturile constănţene, închise, luni seară, din cauza vântului foarte puternic, au redevenit operaţionale, miercuri dimineaţă, însă din cauza temperaturilor extrem de scăzute există probleme pe Canalul Dunăre-Marea Neagră, unde un convoi de barje a rămas blocat în gheaţă.

RomaniaTV.net
01 feb. 2012, 10:21
Convoi de barje blocat în gheaţă pe Canalul Dunăre-Marea Neagră

Potrivit autorităţilor portuare, miercuri dimineaţă, începând cu ora 07.00, datorită îmbunătăţirii condiţiilor meteorologice, au fost reluate manevrele în porturile Midia, Constanţa Nord, Constanţa Sud – maritim şi fluvial, şi Mangalia, precum şi traficul de barje prin ecluza de la Agigea a Canalului Dunăre – Marea Neagră, informează Mediafax.

Temperaturile extrem de scăzute, care au coborât sub minus 17 grade Celsius, creează probleme pe Canalul Dunăre – Marea Neagră, unde un convoi de barje a rămas blocat în gheaţă, în apropiere de Cernavodă.

„Convoiul Sidex 2 a fost prins în gheaţă la kilometrul 57-58 al Canalului Dunăre – Marea Neagră, spre malul stâng. În sprijinul acestuia, miercuri dimineaţă a fost trimis împingătorul Mercur 209, pentru a sparge gheaţa şi a-l debloca”, a precizat Anca Tudoraşcu, reprezentant al C.N. „Administraţia Canalelor Navigabile” S.A.

Din cauza temperaturilor scăzute înregistrate în ultima perioadă pe litoral, marea a îngheţat la ţărm, în locurile în care adâncimea este mai mică, existând porţiuni îngheţate pe distanţe de câteva zeci de metri.

De asemenea, şi în portul turistic Tomis din Constanţa apa mării a îngheţat, câteva ambarcaţiuni fiind prinse între sloiuri. Fenomenul, care se înregistrează aproape în fiecare iarnă când temperaturile se menţin mai multe zile la rând sub minus 10 grade Celius, a atras foarte mulţi constănţeni curioşi, care au coborât pe faleze pentru a fotografia marea îngheţată.

În ultimele patru-cinci zile temperaturile maxime diurne de pe litoral au oscilat în jurul valorii de minus 10 grade Celsius, în timp ce minimele au coborât noaptea până la minus 17 grade Celsius.