Coperta revistei TIME, în prima zi de mandat a lui Joe Biden. Dezastrul găsit de noul preşedinte în Biroul Oval, într-o reprezentare artistică FOTO

Revista Time a marcat într-un mod simbolic prima zi de mandat a lui Joe Biden la Casă Albă, ilustrând coperta cu o imagine din interiorul Biroului Oval, cu noul preşedinte înconjurat de teancuri de dosare şi hârtii împrăştiate peste tot.

21 ian. 2021, 20:41
Coperta revistei TIME, în prima zi de mandat a lui Joe Biden. Dezastrul găsit de noul preşedinte în Biroul Oval, într-o reprezentare artistică FOTO

Semnificaţia operei artistului Tim O’Brien, aleasă drept copertă de cei de la TIME, este că administraţia Biden are mult de lucrat în următorii patru ani, după dezastrul lăsat de Donald Trump la Casa Albă. Pentru a accentua şi mai mult mizeria care trebuie curăţată de noul preşedinte al SUA, autorul a mâzgălit cu grafitti inclusiv draperia şi biroul, munca de curăţenie fiind astfel infinit mai dificilă.

De altfel, Joe Biden se aştepta într-un fel la o muncă de sisif în misiunea de redresare a Americii, el rostind chiar în discursul inaugural de miercuri: „Avem multe de făcut. Multe de reparat, de vindecat, de construit și de câștigat”.

Al 46-lea preşedinte al Statelor Unite se găseşte în situaţia dificilă de a încerca să reconcilieze o naţiune profund divizată sub administraţia Trump, o naţiune care, aşa cum scrie Charlotte Alter, în editorialul din TIME, „este împărțită între americani care cred în fapte și americani care nu au încredere în ei, între cei care doresc o republică multi-rasială și cei care încearcă să invalideze voturile non-albilor, între cei cu credință în instituțiile democratice și cei care îşi pun credința doar în Donald Trump„.

Iar dacă ultimele luni de mandat ale preşedintelui republican au adâncit prăpastia, ultimele săptămâni au desăvârşit dezastrul. Asaltul asupra Capitoliului, girat de însuşi Trump în primele zeci de minute, au arătat proporţiile pe care le poate lua haosul atunci când este ignorată democraţia. Şi totuşi, în zorii președinției lui Joe Biden, milioane de republicani cred în falsa teorie a conspirației conform căreia alegerile au fost furate, iar mii dintre ei s-au orientat spre violență pentru a „opri furtul”. Aceasta este ţara pe care trebuie să o unească Joe Biden, una ale cărei diferențe nu sunt politice, ci epistemologice. Pentru că, aşa cum spune Whitney Phillips, profesor de Comunicare și Dezinformare la Syracuse Universitate, „sunt oameni care deja au înfiptă în minte ideea că alegerile au fost furate și că Joe Biden nu este un președinte legitim. Iar acestora nu știu dacă le putem spune ceva„.

Coperta revistei TIME

Citeşte şi Cadourile primite de Joe Biden şi Kamala Harris la ceremonia de învestire. Vaze de câte 15 kg, tablouri şi steaguri VIDEO

Alegerea acestei coperţi vine după ce Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris au fost numiți, ambii, drept Personalitatea Anului 2020 de către TIME, ca recunoaștere pentru că au triumfat asupra lui Donald Trump la alegerile din noiembrie, cu un avans record de 81 de milioane de voturi. De remarcat că Joe Biden a aprvbat încă din prima zi de mandat o serie de cereri ale comunităţii LGBT+. Astfel, pronumele cu gen neutru pot fi de acum înainte selectate de persoanele care contactează guvernul american, conform unui ordin executiv semnat de noul preşedinte al SUA.