Copii dispăruţi la graniţa cu Ucraina. Sunt raportate şi cazuri de trafic de persoane

Copii dispăruţi la graniţa cu Ucraina. Pe fondul haosului provocat de criza refugiaților ucraineni, au fost raportate cazuri de trafic de persoane. Voluntarii care ajută şi primesc refugiaţii au declarat că au fost raportate cazuri de trafic de persoane şi copii dispăruți.

14 mart. 2022, 14:37
Copii dispăruţi la graniţa cu Ucraina. Sunt raportate şi cazuri de trafic de persoane
Copii dispăruţi la graniţa cu Ucraina

Copii dispăruţi la graniţa cu Ucraina. Karolina Wierzbińska, coordonatoare de la Homo Faber, o organizație pentru drepturile omului cu sediul în Lublin, Polonia, a declarat că organizația sa a întâlnit copii singuri, care erau trimişi de părinți să se întâlnească cu rude sau prieteni, iar la destinaţie nu îi aştepta nimeni.

Acest lucru este, evident, extrem de supărător pentru un copil și se poate rătăci prin gară, iar în cel mai rău caz, să dispară cu totul. Acesta, din păcate, nu este un caz ipotetic – s-a întâmplat deja. De asemenea, primim deja rapoarte despre cazuri de trafic de persoane și femei cărora li se oferă muncă în Polonia doar pentru a descoperi că locul de muncă este ilegitim, angajatorul le maltratează, refuzând să plătească salariul la timp. Sunt cazuri de estorcare de documente personale sau bani.”, a declarat Karolina, potrivit The Guardian.

Copii dispăruţi la graniţa cu Ucraina

Homo Faber s-a implicat în toate cele patru puncte de trecere a frontierei pentru a atenua riscurile și a înființat o linie de asistență deschisă 24 de ore din 24, operată de voluntari vorbitori de ucraineană, instruiți să sprijine femeile și copiii care trec granița.

Susţinem cu tărie că informațiile ar trebui să ajungă la femei înainte de a trece în Polonia. Aceștia sunt oameni care se confruntă cu traume grave. Informațiile conflictuale, deciziile care trebuie luate, volumul mare de stimuli, toate acestea pot duce la o suprasolicitare cognitivă. Cu cât sunt informați mai devreme de situația care îi așteaptă în Polonia, cu atât mai mult timp au să o proceseze”, a mai spus coordonatoarea.

Citeşte şi: Criza refugiaţilor din Ucraina. O familie a vrut să intre în România cu peste 1,5 milioane de dolari

La aproape fiecare gară din apropierea punctelor de trecere a frontierei, mulțimi de oameni, adesea bărbați, țin pancarte din carton care oferă refugiaților destinații în întreaga Europă. Wierzbińska a spus că este imposibil să verifici fiecare persoană care se oferă să conducă refugiați la prieteni: „Aș presupune că 90% dintre acești bărbați erau oameni bine intenționați care oferă ajutor real. Cu toate acestea, situația în sine era extrem de haotică, înspăimântătoare pentru oricine, cu atât mai puțin pentru o persoană aflată deja în dificultate. Nu putem exclude faptul că o parte dintre oamenii din mulțime erau pur și simplu criminali, așteptând să profite de femeile vulnerabile”.

Polițiștii de frontieră polonezi au ajutat la distribuirea pliantelor organizației, care detaliază păstrarea documentelor personale în siguranță, cum să vă pregătiți pentru călătoria prin gările aglomerate cu copii și ce să faceți dacă cineva vă oferă un adăpost, dar își schimbă destinația în timpul călătoriei.

La punctul de trecere a frontierei slovace din Vyšné Nemecké, voluntarii au spus că, teoretic, persoanele care oferă refugiaților adăposturi trebuie să își prezinte buletinele și plăcuțele de înmatriculare ale mașinii, înainte de a li se permite să ia pe oricine de la graniță. În realitate, acest lucru a fost imposibil de făcut în toate cazurile.