Copii infectaţi cu COVID, simptome grave chiar şi după luni de zile. „Nu s-a putut ridica din pat, avea dureri toracice severe, sângerări”

O mulţime de copii au fost infectaţi cu Covid de mai multe luni de zile, iar părinții lor sunt devastați şi nu ştiu ce pot face pentru a-i ajuta să nu se mai simtă rău.

26 ian. 2021, 12:18
Copii infectaţi cu COVID, simptome grave chiar şi după luni de zile. „Nu s-a putut ridica din pat, avea dureri toracice severe, sângerări”

Experții, grupurile de sprijin și părinții au vorbit pentru Metro despre mai multe cazuri de copii sub 18 ani care suferă de probleme de sănătate pe termen lung după ce au luat coronavirus.

Printre cei afectați se numără şi o fetiță de doi ani care încă se simte rău, la nouă luni de la apariția primelor simptomelor. Dacă înainte era un copil sănătos, acum nici măcar nu se mai poate ridica din pat.

Părinții copiilor afectaţi au descris peste 100 de simptome specialiştilor din grupul de suport COVID. Un număr mare de copii se confruntă cu probleme de apendicită, alţi părinţi vorbesc despre paralizie, „șoc electric” la nivelul ochilor și capului, dureri, leziuni hepatice, convulsii.

Problemele cu care se confruntă copiii au ridicat numeroase semne de întrebare în rândul părinţilor şi specialiştilor, care se gândesc dacă vaccinul anti-Covid ar fi o variantă bună şi pentru cei mici.

Oficiul Naţional de Statistică estimează că una din zece persoane testate pozitiv poate avea simptome pe termen îndelungat. De asemenea, ONS arată că 12,9% dintre copiii cu vârste între 2-11 ani şi 14,5% dintre cei cu vârste între 12-16 ani încă prezintă simptome de COVID, la mai bine de cinci săptămâni de când au luat virusul. Copiii sunt mult mai expuşi riscului de a se îmbolnăvi grav când se infectează cu COVID.

„Vedem daune grave asupra sănătăţii. Am văzut copii de 12 ani care nu au putut merge la şcoală timp de o lună sau nu s-au putut ridica din pat. Au avut probleme îngrozitoare cu pielea, e ca şi cum ar fi avut problemele cu vasele de sânge. Aveau zone ale pielii care se inflamau şi se înnegreau. Acest lucru poate durea săptămâni sau chiar luni”, a declarat medicul Clare Rayner.

Mesajul a fost că nu afectează copiii, dar acest lucru nu e adevărat, a mai spus medicul.

„Sunt copii cu dureri severe abdominale, copii de opt ani cu palpitaţii, cu probleme cardiace, cu dureri de cap. Simptome aproape la fel ca adulţii şi în plus probleme abdominale şi la nivelul pielii”, a continuat doctorul.

„A avut şi dureri de cap severe, sângerări, dureri toracice. A durat luni de zile”

O mamă a povestit că fiica ei, Emily, în vârstă de doi ani, are crize convulsive la nouă luni după ce a avut probleme cu stomacul din cauza COVID. Încă ia medicamente pentru complicaţii grave.

O altă mamă, Rifkah Cohen, şi cei doi copii ai ei, Isaac şi David, de 7, respectiv 12 ani, s-au îmbolnăvit în martie. Ea a explicat că fiul ei cel mare a avut diaree, a vomitat, iar apoi a început să dezvolte simptome asemănătoare gripei, greaţă şi oboseală. „Ni s-a spus că avea să dureze două săptămâni cel mult, dar a avut simptome luni întregi. A avut şi dureri de cap severe, sângerări la nivelul nasului, probleme cu stomacul, îl dureau muşchii”.

Ea a mai spus că pe măsura ce lunile treceau, a dezvoltat noi simptome, cum ar fi pierderea echilibrului, modificarea simţului gustului şi dureri toracice severe.