Tulpina COVID-19 din Marea Britanie nu afectează vaccinul. Explicaţia medicului Adrian Marinescu

Medicul infecţionist Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș a declarat că tulpina britanică nu afectează vaccinarea împotriva noului coronavirus. De asemenea, doctorul a mai precizat că asimptomaticii se pot vaccina, iar persoanele bolnave ar trebui să amâne imunizarea.

26 ian. 2021, 10:02
Tulpina COVID-19 din Marea Britanie nu afectează vaccinul. Explicaţia medicului Adrian Marinescu
Vaccinul antiCovid-19 nu opreşţte transmiterea virusului

Dr. Adrian Marinescu a explicat de ce tulpina COVID-19 din Marea Britanie nu afectează vaccinul. Medicul infecţionist a precizat că mutaţiile nu au legătură cu proteina prin intermediul căreia virusul SARS-COV-2 pătrunde în organism.

„Trebuie să înțelegem că virusurile în general suferă în permanență mutații. Ele în general sunt minore și nu pun probleme. E clar că, la un moment dat, cum se discuta cu tulpina din Africa, pot să interfereze și cu vaccinul. Din fericire, mutațiile identificate pentru tulpina din Marea Britanie nu încurcă în niciun fel vaccinarea în acest moment, și dacă vorbim de Pfizer-BioNTech, și dacă vorbim de Moderna. Aceste mutații identificate nu au legătură cu acea proteină Spike – proteina prin intermediul căreia virusul pătrunde în celulă”, a declarat Adrian Marinescu marți, la Digi24.

Medicul infecţionist a dat asigurări că autorităţile supraveghează modul în care evoluează boala infecţioasă deoarece lucrurile se pot schimba. De asemenea, dr. Adrian Marinescu a explicat că vaccinul anti-COVID oferă o imunitate de şase luni, aşa cum arată datele actuale. Monitorizarea persoanelor vaccinate continuă, spune medicul.

Citeşte şi: Dr Adrian Marinescu, informaţii cruciale despre vaccinul antiCOVID. Când poate un român care a avut COVID să se vaccineze: Aşa e cel mai bine!

Tulpina COVID-19 din Marea Britanie nu afectează vaccinul. Cine se poate vaccina împotriva coronavirusului

De asemenea, dr. Adrian Marinescu a recomandat ca persoanele bolnave să nu se vaccineze, făcând distincția între simptomatici și asimptomatici.

„Facem diferența între infectare și boală. Persoana care este simptomatică și are o simptomatologie acută, indiferent dacă e vorba de infecția cu SARS-CoV-2 sau nu, nu va face vaccinarea, bineînțeles că o va amâna, este o regulă clară pentru orice vaccin.

Dacă vorbim de cei care sunt asimptomatici, ei s-au infectat, dar nu s-au îmbolnăvit – e o diferență. S-a demonstrat din studii că nu interferă în niciun fel dacă se face vaccinarea, adică nu e nicio problemă, pentru că vor obține printr-un dublu mecanism anticorpii protectori”, a explicat dr. Adrian Marinescu, conform sursei citate.

Citeşte şi: Adrian Marinescu, sfaturi pentru românii care au forme uşoare de Covid-19. Ce trebuie să facă după 14 zile de izolare

De asemenea, medicul infecţionist a subliniat că nu este nevoie de testarea COVID-19 înainte de vaccinare deoarece acest lucru ar îngreuna procesul de imunizare.

Comisia Europeană și-a stabilit ca obiectiv vaccinarea a 70% dintre adulții din Uniunea Europeană până în vara anului 2021, cu toate acestea situația actuală arată că acest lucru este departe de a fi atins în contextul actualei viteze de vaccinare.

Citeşte şi: România ar atinge ținta de vaccinare în decembrie 2022, cu viteza actuală. Bulgaria, codașa din Uniunea Europeană