Copiii ar putea fi trataţi de obezitate încă din pântecele mamei. Vezi aici cum

Obezitatea devine o epidemie, iar specialiştii încearcă să o oprească din faşă. La propriu. Britanicii testează o metodă prin care să oprească răspândirea acestei boli, iar dacă va avea succes tratamentul ar urma să fie pus la dispoziţia publicului larg în aproximativ 5 ani.

RomaniaTV.net
02 apr. 2012, 09:37
Copiii ar putea fi trataţi de obezitate încă din pântecele mamei. Vezi aici cum

Obezitatea este o boală tot mai răspândită în întreaga lume. Britanicii vor să oprească acest flagel încă din faşă. Mai exact, încă din pântecul mamei.

Concret, copiii primesc încă de când se află în uter un tratament pentru prevenirea obezităţii, dacă viitoarele mame sunt ele însele supraponderale.

400 de gravide supraponderale din patru oraşe din Marea Britanie (Liverpool, Coventry, Sheffield şi Edinburgh) au început să ia pastile pentru diabet în timpul sarcinii. Medicamentul administrat este Metformin, folosit de diabetici de zeci de ani şi a cărui nu are contraindicaţii în timpul sarcinii.

Metoda este una controversată, dar medicii au explicat că este o măsură necesară, în condiţiile în care obezitatea la femeile însărcinate capătă proporţii alarmante. În plus, tratamentul are efect şi asupra fătului, prevenind astfel naşterea unui bebeluş obez. Totuşi, metoda riscă să nu fie omologată în condiţiile în care se doreşte remedierea unei probleme ce ar putea foarte bine să fie rezolvată cu ajutorul dietei şi al exerciţiilor.

Medicii caută soluţii pentru prevenirea obezităţii în condiţiile în care în Marea Britanie fenomenul „sumo-baby” ia proporţii, numărul copiilor care cântăresc la naştere peste 5 kg crescând cu aproape 50% în ultimii patru ani, iar peste 15% dintre femeile însărcinate sunt la rândul lor obeze. Aceste probleme cresc riscul decesului înaintea sau în timpul naşterii atât pentru mamă, cât şi pentru făt, dar şi pe cel al apariţiei altor complicaţii care pot fi chiar fatale.

Copiii foarte graşi la naştere au de două ori mai multe şanse decât cei normali de a deveni supraponderali la maturitate.

Dintre femeile care au intrat în programul de administrare de Metformin, unele au născut deja, însă este nevoie de mult mai multe naşteri pentru a fi clar dacă tratamentul funcţionează sau nu. Concret, Metforminul scade nivelul insulinei în sânge, care la femeile obeze este mult mai ridicat decât la cele normale. În timpul sarcinii, surplusul de insulină al mamei ajunge şi la făt, iar reducerea nivelului acestui hormon reduce implicit riscul ca bebeluşul să se nască obez.