Copiii cu autism vor beneficia de servicii gratuite în 40 de centre

Copiii cu autism vor putea beneficia de servicii gratuite de consiliere şi terapie specifice în 40 de centre care vor fi deschise, în luna februarie, în Bucureşti şi alte 35 de judeţe.

RomaniaTV.net
22 dec. 2011, 15:51
Copiii cu autism vor beneficia de servicii gratuite în 40 de centre

Cele 40 de centre de consiliere şi terapie a persoanelor cu tulburare din spectrul autist (TSA) au fost înfiinţate de Fundaţia Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale prin proiectul strategic „Şi ei trebuie să aibă o şansă!„, program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist.

Centrele sunt în curs de dotare şi amenajare, cinci dintre ele urmând să funcţioneze în Capitală şi restul în 35 de judeţe ale ţării.

Serviciile oferite vor fi gratuite, copiii diagnosticaţi cu autism şi deferiţi acestor centre vor beneficia de terapie de recuperare gratuită iar aparţinătorii acestora vor primi consiliere.

Centrele vor fi deservite de psihologi cu experienţă în lucrul cu persoanele cu TSA şi instruiţi în terapii cognitiv-comportamentale în cadrul cursurilor organizate de Fundaţia Romanian Angel Appeal şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România. (…) Pe langă înfiinţarea acestor centre, în cadrul proiectului au fost formaţi deja 480 de profesionişti în terapii de recuperare individualizată pentru persoanele cu autism şi încă cel puţin 100 vor mai beneficia de formare gratuită, în sesiunea de curs din luna ianuarie 2012„, se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

De asemenea, 1.200 de medici de familie, pediatri şi psihiatri vor fi formaţi şi certificaţi la distanţă (e-learning) în diagnosticarea precoce a tulburărilor de spectru autist şi furnizarea asistenţei medicale de specialitate, până în prezent 370 de medici absolvind deja astfel de cursuri şi sunt certificaţi de Colegiul Medicilor din România.

Începând din luna aprilie a anului viitor va fi demarată şi o campanie de informare a aparţinătorilor persoanelor cu TSA, cu privire la infiinţarea centrelor de consiliere şi asistenţă.

Proiectul „Şi ei trebuie să aibă o şansă!” a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durată de trei ani şi urmăreşte creşterea şanselor de integrare socială şi ulterior de acces pe piaţa muncii, a copiilor şi tinerilor afectaţi de autism, prin diagnosticare precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de recuperare şi asistenţă specializată.

Proiectul beneficiază de cofinanţare din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, „Investeşte în oameni!”.