Copiii români, cei mai săraci din UE. Jumătate nu au acces la mâncare, educație și la servicii sociale

Copiii români sunt cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, dintre toate statele UE, arată datele celui mai recent raport al organizaţiei Salvaţi Copiii.

07 mart. 2023, 14:41
Copiii români, cei mai săraci din UE. Jumătate nu au acces la mâncare, educație și la servicii sociale
Copiii români, cei mai săraci din UE

Copiii români, cei mai săraci din UE. Potrivit Salvați Copii, unul din patru copii din statele Uniunii Europene se confruntă cu riscul sărăciei, România înregistrând cea mai ridicată rată dintre cele 27 de ţări membre, de 41,5%.

Citește și Gabriela Firea: Aproape 6.000 de copii români dispar anual de acasă, cei mai mulţi dintre ei fiind adolescenţi

Copiii români, cei mai săraci din UE

În 2021, numărul copiilor care se apropie de limita sărăciei a crescut cu 200.000 şi a ajuns la 19,6 milioane.

Printre cauzele acestei creșteri alarmante se numără creşterea costului vieţii, criza climatică şi pandemia de COVID-19, subliniază Save the Children.

Eric Großhaus, managerul programului dedicat sărăciei infantile şi inegalităţii sociale din cadrul organizaţiei Salvaţi Copiii Germania a catalogat aceste date ca fiind dezastruase. În prezent, în Germania sunt peste 2 milioane de copii care trăiesc în sărăcie.

„Întrucât unul din cinci copii sunt afectaţi de sărăcie la nivel naţional, nu mai pot exista alte scuze: guvernul german trebuie într-un final să-şi respecte promisiunile şi să abordeze problema sărăciei la copii”, a adăugat Eric Großhaus.

Potrivit raportului, printre cei mai grav afectaţi sunt copiii din familiile de imigranţi, refugiaţi, solicitanţi de azil, copiii fără acte şi cei neînsoţiţi.

De exemplu, în Italia,  32,4% dintre migranţi trăiesc în sărăcie, în comparaţie cu doar 7,2% dintre cetăţenii italieni.

De asemenea, în pericol sunt și copiii care trăiesc în familii monoparentale, familii numeroase şi dezavantajate, copiii cu dizabilităţi şi cei care provin din rândul minorităţilor etnice.

România și Spania ocupă locuri fruntașe în acest clasament. În țara noastră, 41,5% dintre copiii a sunt expuşi în faţa riscului de sărăcie sau excluziune socială.

Ylva Sperling, directoarea Save the Children Europa, a spus că niciun copil nu ar trebui să meargă la şcoală nemâncat, să-şi facă griji în legătură cu locurile de muncă ale părinţilor sau să trăiască într-o locuinţă neîncălzită.

„Cu toate acestea, impactul numeroaselor crize din Europa face ca alimentaţia sau încălzirea să nu mai fie o alegere pentru multe familii şi îi privează pe copii de lucrurile esenţiale de care au nevoie pentru dezvoltare şi bunăstare”, a spus ea.  „A venit vremea unor decizii îndrăzneţe şi a unor finanţări strategice pentru a extinde rapid protecţia şi a atenua accentuarea crizelor pentru generaţiile curente şi viitoare de copii”, a declarat Ylva Sperling.

Pentru acest raport, cercetătorii au folosit indicatorul AROPE, principalul instrument utilizat pentru măsurarea progresului către îndeplinirea obiectivului EU 2030 referitor la sărăcie şi excluziune socială în Europa.

Citește și Legea prevenirii separării copilului de familie a fost votată de Senat. Gabriela Firea: ”Toți copiii vulnerabili din România să fie în atenția autorităților”