Copiii sub 16 ani nu vor fi vaccinaţi anti-COVID. Şeful campaniei de vaccinare explică de ce sunt iertaţi

Copiii sub 16 ani nu vor fi vaccinaţi anti-COVID. Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a afirmat că "nu există o recomandare de administrare" în acest sens.
Razvan Mihalascu
18 dec. 2020, 15:14
Copiii sub 16 ani nu vor fi vaccinaţi anti-COVID. Şeful campaniei de vaccinare explică de ce sunt iertaţi

Colonelul Valeriu Gheorghiță a explicat de ce copiii sub 16 ani nu vor fi vaccinaţi anti-COVID. Coordonatorul campaniei de vaccinare a făcut, vineri, declaraţii la la Centrul național de stocare a vaccinurilor anti-COVID-19 de la Institutul „Cantacuzino”.

Copiii sub 16 ani nu vor fi vaccinaţi anti-COVID. Motivul invocat de dr. Valeriu Gheorghiţă

Întrebat dacă vaccinul anti-COVID va fi primit şi de copii, medicul Valeriu Gheorghiţă a răspuns:

„Persoanelor sub 16 ani, pentru moment, nu există o indicație de utilizare. Nu sunt suficiente date care să asigure această recomandare la acest moment”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID.

Citeşte şi: BILANȚ CORONAVIRUS 18 DECEMBRIE. Cazurile au scăzut și mai mult: 5.340 în ultimele 24 de ore, 188 de decese

Copiii sub 16 ani nu vor fi vaccinaţi anti-COVID-19. Când ajunge vaccinul contra coronavirus în România

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, a anunţat vineri că pe 26 decembrie va fi livrată prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze de vaccin anti-COVID, care, ulterior, vor fi distribuite la 10 spitale de linia I din ţară.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID a afirmat că mai întâi vor fi imunizaţi lucrătorii din sistemul medical, în etapa a II-a – populaţia la risc, pentru personalul esenţial, şi, în ultima etapă, populaţia generală.

„Este o facilitate pregătită să primească vaccinurile, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului va elibera autorizarea condiţionată de punere pe piaţă. Din ceea ce noi ştim la momentul actual, pe 26 decembrie va fi livrată prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze, doze care, ulterior, vor fi distribuite către spitalele de linia unu, spitalele care au intrat în prima linie împotriva COVID-19 în această pandemie”, a declarat Valeriu Gheorgiţă la evenimentul de prezentare a Centrului naţional de stocare a vaccinului COVID-19, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, conform Agerpres.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: „Din martie va fi vaccinată anti-Covid populația generală. Până în vară e posibil să scăpăm de pandemie”

După ce prima tranşă va fi primită, „vaccinurile vor fi distribuite către aceste 10 unităţi sanitare”.

„Ulterior, pe măsură ce calendarul de livrare va intra în funcţiune, vor fi livrate către celelalte unităţi sanitare, unde sunt înfiinţate centre de vaccinare, începându-se efectiv activitatea de vaccinare, conform strategiei”, a explicat Gheorghiţă.

Activitatea de vaccinare se va desfăşura în baza unui sistem de programare.

„Lucrătorii din sistemul medical vor fi programaţi de către unităţile angajatoare, cei cu boli cronice şi persoanele peste 65 de ani vor fi programaţi prin medicul de familie şi prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială din cadrul consiliilor locale. Personalul esenţial va fi programat prin instituţiile angajatoare, iar populaţia generală va avea trei modalităţi diferite de programare – prin platforma unică, telefonic, individual prin sistemul online sau prin intermediul medicului de familie”, a declarat Gheorghiţă, potrivit sursei citate.

Cum va fi transportat vaccinul anti-COVID în România

Dr. Valeriu Gheorghiţă a explicat că pentru transportul vaccinului, după începerea campaniei de imunizare, este foarte probabil să fie folosite aeronave ale Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

„Este foarte probabil să fie folosite, atunci când vom avea o cantitate mare de vaccinuri, chiar avioanele din dotarea Ministerului Apărării Naţionale, avioanele Spartan, care pot într-un timp scurt să asigure distribuirea vaccinurilor în cele şase centre regionale. Nu întâmplător au fost alese centre regionale care au aeroport, tocmai pentru a avea la îndemână această posibilitate”, a explicat medicul.

Vaccinul trebuie depozitat la minus 80 de grade Celsius. Principalul centru de stocare a vaccinului este la Institutul „Cantacuzino” care o are o capacitate de 1,5 milioane de doze, iar în fiecare dintre centrele regionale între 150.000 şi 200.000 de doze.

Pregătiri pentru primirea vaccinului anti-COVID de la Pfizer şi BioNTech

Platforma guvernamentală dedicată vaccinării anti-COVID a informat că, în această perioadă, se finalizează pregătirile de tip logistic şi medical pentru recepţionarea vaccinului BNT162b2, produs de BioNTech şi Pfizer.

Cele 10.000 de doze de vaccin care vor sosi în România până la sfârşitul anului, într-o primă tranşă simbolică, vor fi alocate pentru imunizarea personalului medical din cele 10 unităţi medicale de fază I.

Conform Strategiei naţionale pentru vaccinarea împotriva COVID-19, vaccinarea se va realiza în etape, respectând grupele populaţionale. Pentru etapa I, vaccinarea se va organiza la locul de muncă şi prin centrele de vaccinare fixe şi mobile, iar pentru etapele II şi III vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe şi mobile, echipe mobile, reţeaua de medicină de familie, centre drive-through. Vaccinarea este gratuită şi voluntară.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Victor Ponta, dezvăluirea momentului. Care este povestea pozei de Paște, cu Georgescu și Simion. „Călin s-a supărat!”
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Cât costă să construiești o casă mică de vacanță în 2025. Prețuri actualizate pentru 60 mp
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Moneda națională dispare și va fi înlocuită cu EURO din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Andra Măruță: 'M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Surpriză în cursa pentru Cotroceni: Ce arată cel mai nou sondaj dinaintea alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață