Copilul tău are crize de nervi şi cerinţe prea mari? Vezi unde greşeşti şi ce poţi să-i spui în acele momente

Băieții au nevoie de mai multă încredere și libertate de a face singuri lucrurile, iar fetele au nevoie de grijă și protecție, spun specialiștii. Felul în care le vorbim și modul în care ne comportăm cu micuții noștri își pun amprenta asupra dezvoltării lor, iar extremele – fie libertate prea mare sau protecție sporită – pot afecta dezvoltarea lui armonioasă.
Roxana Gagiu
15 sept. 2015, 11:40
Copilul tău are crize de nervi şi cerinţe prea mari? Vezi unde greşeşti şi ce poţi să-i spui în acele momente

Fiecare copil este unic, are resurse, nevoi, comportamente diferite și ritm propriu de înțelegere și dezvoltare, iar rolul părinților este să le observe această diversitate și să răspundă adecvat, consideră psihologul Iuliana Fűlaș. Mai mult decât atât, specialistul în psihologia copilului crede că, în educația acestuia, mulți părinți și profesori folosesc fraze needucative, fără a fi pe deplin conștienți de impactul lor negativ asupra juniorilor.

„Spre exemplu, am constatat suficienți părinți care exclamă „Nu faci nimic cum trebuie!”, când expresia: „Este normal să greșești!” este alternativa educativă. Greșelile sunt firești în dezvoltarea copilului, iar ele trebuie privite ca pe oportunități de a învăța. Aceste reacții negative ale părinților sau ale profesorilor îl pot afecta suficient de mult pe copil, întrucât acesta învață încă de mic despre iubirea de sine și poate trezi în el sentimente de vinovăție, îi inhibă initiativa și creativitatea”, declară psihologul Iuliana Fűlaș.

Alt exemplu de mesaj pentru educația pozitivă a copilului, pe care specialistul îl scoate în evidență, este folosirea mai des a expresiei: „Este normal să ai emoții negative”, în locul comenzii, de genul „Nu mai urla! Ridică-te imediat de pe jos!”.

Când copiii au crize de nervi, aceștia nu sunt suficienți de maturi încât să știe cum trebuie să le gestioneze mai bine, iar ajutați de părinți sau de profesori, aceștia vor învăța să și le accepte și să răspundă adecvat atunci când le vor recunoaște ca parte din dezvoltarea lor. Emoțiile negative care vor fi corect administrate, îi vor construi acestuia, în timp, o personalitate puternică și va avea capacitatea de a corecta și de a învăța din greșeli.

Totodată, unii părinți sau profesori au tendința de a le inhiba copiilor dorința de a vrea mai mult de la ei și de la viață.

„Atunci când copiii cer mai mult decât li se oferă sau nu obțin ce vor, părinții le spun că sunt egoiști, răi sau răsfățați. În aceste condiții, copiii învață mai degrabă să renunțe sau să se resemneze, în loc să-și dorească mai mult. Nu e nimic rău în a-ți dori mai mult de la tine și de la viață, iar copilul poate fi educat în acest spirit, dar să știe să facă diferența între lăcomie și generozitate. Există părinți care le spun copiilor: „Tot timpul vrei, vrei, vrei, nu te mai saturi”. Educația pozitivă îi încurajează pe copii să-și exprime dorințele într-un mod respectuos față de ceilalți, iar expresia care-l va ajuta să se dezvolte mai bine, poate fi: Este normal să vrei mai mult, asta înseamnă că trebuie să muncești să ai”, spune specialistul Iuliana Fűlaș.

Prin integrarea acestor mesaje pozitive, proactive în educația copilului, îi putem oferi sprijin și încurajare pe termen lung pentru a-și descoperi resursele și a-și valorifica întregul potențial, devenind un adult cu o viață armonioasă și echilibrată, conchide psihologul Fűlaș.

DailyBusiness
E LEGE! Ce trebuie să facă șoferii rămași fără plăcuțe de înmatriculare. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă obligația
Spynews
Tinerii care i-ar fi furnizat droguri lui Rareș Ion au fost trimiși în judecată. Maru și Pika se află în continuare în arest preventiv
Bzi.ro
Elena Gheorghe a făcut senzație în costum de baie, la 39 de ani! Câte operații estetice are cântăreața – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cine deține, de fapt, supermarketurile Froo care au acaparat România. E mereu coadă în magazine pentru că au oferte, promoții și prețuri bune. Retailerul a venit cu produse noi și de calitate și amenință supremația Mega Image, Lidl sau Kaufland
Capital.ro
Doliu în teatru. Marea actriță a murit. O mare pierdere pentru scena dramatică a țării
Playtech.ro
Ce nu trebuie să uiți săptămânal dacă ai vinete în grădină. Așa previi dăunătorii și fructele deformate
DailyBusiness
Tanczos Barna: România nu-și poate permite să piardă încrederea recâștigată
Adevarul
Minorul Lamine Yamal râvnește la o actriță de filme pentru adulți. „Mi-a spus să mă bag și să nu mă mai gândesc la vârstă”
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Cum își răsfață Alex Bodi iubita, la Monaco! Afaceristul și Anca au atras din nou toate privirile / VIDEO
Spynews
Monica Tatoiu, jefuită în vacanță. Era în locuință când hoții au intrat peste ea. Femeia de afaceri a apelat la autorități
Evz.ro
Dezastru economic pentru Ungaria. Contraperformanță pentru Orban
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
„Cea mai frumoasă femeie pe care am văzut-o”, implicată în afacerea de 150.000.000 de euro
kanald.ro
Cutremur în Iran! Ce magnitudine a avut seismul și care sunt orașele afectate
Cancan.ro
DOLIU la Hollywood! Actorul din Spider-Man a murit în somn
Playsport.ro
O femeie și fiica ei au strâns 8.000 de sticle, apoi au construit o casă cu 7 camere: „Pentru noi a fost o metodă de supraviețuire”
Capital.ro
Adio, maestre! Am pierdut actorul cel mai iubit. Ne făcea pe toți să râdem. A fost un munte de talent și bunătate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, apariție îndrăzneață, în lenjerie intimă: „Crioterapie”
stirilekanald.ro
Doctoriță ucisă de iubit, tot medic! Au urmat zile întregi de chin pentru femeie. Cei doi lucrau la același spital
Adrian Alexandrov, dezvăluiri sfâșietoare despre micuța Eva. Copila suferă enorm de dorul Elenei Udrea: „Când vine mami?”
MediaFlux
Bani pentru elevi și studenți în vacanța de vară. Singura condiție pusă de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum își răcoresc spaniolii casele, fără aer condiționat