Corbii, la fel de inteligenţi ca maimuţele: Ei „indică” obiectele precum oamenii

Corbii "indică" diverse obiecte pentru a atrage atenţia semenilor, într-un mod asemănător oamenilor, potrivit unui nou studiu.

RomaniaTV.net
30 nov. 2011, 09:31
Corbii, la fel de inteligenţi ca maimuţele: Ei „indică” obiectele precum oamenii

Până acum, se credea că singurele animale care pot comunica astfel erau doar maimuţele.

Un nou studiu realizat de experţi germani şi austrieci arată că aceste păsări sunt mult mai inteligente decât se ştia.

Ei au observat că corbii sălbatici îşi folosesc ciocurile pentru a arăta şi a oferi altora obiecte precum pietre, muşchi de copaci sau rămurele.

Păsările, care aparţin familiei Corvidae, alături de ciori şi de coţofene, fac semnale folosind ciocul ca şi cum ar fi fost o mână. Experţii au asemănat această modalitate cu cea folosită de copiii mici pentru a arăta şi a ţine obiecte, ca fel de a spune „uită-te aici” sau „ia asta”.

Gesturile au loc în special între corbii de sex opus şi îi ajută să devină mai apropiaţi.

Autorul studiului, dr. Simone Pika, de la Institutul Max Planck du Berlin, a declarat că aceasta e prima dovadă că corbii folosesc gestica pentru a testa interesul unui potenţial partener.

Scorurile corbilor la testele de inteligenţă sunt la fel de mari ca cele ale marilor maimuţe (…) Corbii sunt caracterizaţi de comunicarea în pereche, de perioadele relativ lungi în care formează relaţii şi de gradul mare de cooperare între parteneri”, a declarat dr. Pika.