Coreea de Nord ameninţă cu „noi arme strategice” şi îşi avertizează populaţia că va trebui „să strângă cureaua”

Liderul nord-coreean Kim Jong-un anunţă că pune capăt perioadei de suspendare a testelor nucleare şi cu rachete cu rază lungă de acţiune și amenință cu introducerea unei „noi arme strategice”, informează BBC. El spune însă că orice test va depinde de atitudinea Statelor Unite ale Americii.

RomaniaTV.net
01 ian. 2020, 07:48
Coreea de Nord ameninţă cu „noi arme strategice” şi îşi avertizează populaţia că va trebui „să strângă cureaua”

Coreea de Nord a desfăşurat mai multe teste mai mici în 2019, în încercarea de a face presiuni asupra SUA și de a obține concesii din partea Washingtonului care refuză să ridice sancţiunile impuse atâta vreme cât Phenianul nu renunţă în totalitate la programul său nuclear.

Comentariile lui Kim Jong – un au fost făcute la finalul unei reuniuni de patru zile a liderilor de la Phenian. În prima zi a anului, presa nord-coreeană a relatat despre declaraţia lui Kim, conform căreia Coreea de Nord nu se va mai conforma moratoriului autoimpus, pentru că SUA continuă exerciţiile militare comune cu Coreea de Sud iar sancțiunile au fost amplificate.

„În astfel de condiţii, nu există niciun motiv să ne mai conformăm în mod unilateral” a declarat Kim Jiong Jong-un conform agenţiei oficiale de presă KCNA. 

De asemenea, liderul nord-coreean a amenințat că lumea va cunoaşte „o nouă armă strategică” a Nordului în viitorul apropiat, fără a oferi însă detalii suplimentare.

Pe de altă parte, într-o reuniune de partid, Kim Jong-un a avertizat că sancţiunile au afectat economia şi nu există semnale ca ar urma să fie ridicate, ceea ce va însemna că nord-coreenii vor trebui „să strângă cureaua”.

Liderul de la Phenian nu i-a nominalizat pe Donald Trump sau Coreea de Sud în discursurile sale. Acest fapt este interpretat de analiști ca fiind o coborâre a tonului comparativ cu retorica agresivă folosită în ultimele luni.

 

Citește și:

Sondaje la sfârşit de an: Trump, mai periculos decât Kim, Putin, Khamenei şi Jinping. Germanii au încredere în Macron


loading...