Corina Crețu: Laszlo Tokes face paralele cu situaţia din Crimeea într-un mod iresponsabil

Europarlamentarul PSD Corina Crețu apreciază că declarația din Parlamentul European a lui Laszlo Tokes este "halucinantă, mincinoasă și de o inconștiență crasă" și îl somează pe președintele Traian Băsescu să îi retragă acestuia Ordinul Național Steaua României.

11 mart. 2014, 19:21
Corina Crețu: Laszlo Tokes face paralele cu situaţia din Crimeea într-un mod iresponsabil

„Asistăm la o evoluție îngrijorătoare a retoricii și acțiunilor promovate de dl. Tokes și de alți lideri extremiști maghiari, simpatizanți sau membri ai partidului Jobbik. Laszlo Tokes dezinformează opinia publică, din postura de europarlamentar, deținător al unui ordin de onoare al statului român.

Vorbește despre zeci de mii de participanți la mitingul din Tg. Mureș, în contextul în care datele oficiale ale autorităților indică prezența a 3.500-4.000 de persoane la mitingul din acest municipiu”, arată Corina Crețu.

Ea a adăugat că Laszlo Tokes lansează provocări inacceptabile, menite să creeze tensiuni artificiale între majoritatea română și minoritatea maghiară din România.

„Poate cel mai grav aspect al intervenției lui Laszlo Tokes ține de faptul că, din funcția de europarlamentar român, acesta face analogii cu situația din Crimeea, ceea ce este iresponsabil și periculos.

Lansez un ultim apel către președintele Traian Băsescu, pe care îl somez să îi retragă Ordinul Național Steaua României. Dl. Tokes ne-a anunțat că i se pare perfect normală intervenția armată a unui stat străin pe teritoriul altui stat. Traian Băsescu asistă impasibil la astfel de provocări, refuzând să îi retragă ordinul.

Președintele României transmite opiniei publice din țara noastră că este în regulă să visezi la o ‘Crimee românească’ și, în același timp, să fii considerat de președintele statului român drept un cavaler al Ordinului Național Steaua României. Este penibil și, în același timp, strigător la cer”, a mai afirmat europarlamentarul PSD.

Laszlo Tokes şi Csaba Sogor cer în Parlamentul European susţinere pentru autonomia Ţinutului Secuiesc