Corina Creţu: Martin Schulz a devenit foarte pacifist şi tolerant. Are nevoie de spijinul CDU pentru şefia CE

Europarlamentarul PSD Corina Creţu a declarat, marţi, la RFI, că preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a devenit "foarte pacifist şi tolerant" în ultima vreme, pentru că are nevoie şi de sprijinul CDU pentru a fi nominalizat preşedinte al Comisiei Europene, transmite Mediafax.

RomaniaTV.net
14 ian. 2014, 09:09
Corina Creţu: Martin Schulz a devenit foarte pacifist şi tolerant. Are nevoie de spijinul CDU pentru şefia CE

Corina Creţu spune că, „dacă vorbeşti la începutul secolului 21 despre amprentări şi deportări, sigur că gândul nu poate să te ducă decât la acea perioadă despre care vorbea şi domnul Ponta”.

„Deci, nu cred că domnul Ponta a greşit criticând acest demers al domnului Brok, care dacă ar fi aplicabil, ar deschide uşa unor abuzuri imense. Cred că este inacceptabil ca preşedintele Comisiei de politică externă din Parlamentul European să vorbească despre amprentări şi deportări”, a adăugat Creţu.

Europarlamentarul PSD crede că Martin Schulz se află într-o situaţie sensibilă: „Sigur că acum domnul Schulz se află într-o situaţie destul de sensibilă, pentru că dânsul are nevoie şi de sprijinul CDU pentru nominalizarea sa ca preşedinte al Comisiei Europene, ceea ce noi bineînţeles îl sprijinim şi a devenit foarte pacifist în ultima perioadă, mai ales după ce SPD a intrat în alianţă cu CDU”.

Totodată, Corina Creţu îl critică pe europarlamentarul Cristian Preda, pentru reacţia acestuia: „Am văzut că primul lucru pe care l-a făcut ieri domnul Preda a fost să intoxice opinia publică şi să facă din ţânţar armăsar (…). E clar că ne aflăm într-o perioadă în care se doreşte inflamarea spiritelor, să se arate că noi suntem criticaţi şi aşa mai departe”.

Creţu declară că „din partea domnului Schulz a fost o acţiune de solidaritate cu colegul său din PE, pentru că, în general, dânsul a devenit foarte tolerant”.

„Dar eu cred că ceea ce a spus domnul Brok nu trebuie tolerat”, a arătat Corina Creţu.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a precizat, luni, în deschiderea sesiunii PE, că declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta la adresa europarlamentarului PPE Elmar Brok sunt reprobabile şi că va avea o discuţie cu şeful Guvernului de la Bucureşti pe acest subiect.

Iniţial, Martin Schulz a vorbit despre declaraţiile „preşedintelui” la adresa lui Elmar Brok, ulterior precizând că se referă la premierul Ponta şi că va clarifica respectivele afirmaţii.

„Am auzit că domnul Brok a fost atacat într-un discurs de premierul român. Media a informat că s-a făcut o paralelă între ceea ce a spus domnul Brok despre imigraţie şi declaraţii ale naziştilor. Este o chestiune pe care o voi clarifica cu domnul Ponta, dar trebuie să subliniez că aceste comparaţii cu naziştii sunt total inacceptabile. În plus, domnul Brok este în mod clar un om de o mare integritate”, a declarat liderul socialist.

„Nu pot să fiu de acord cu astfel de declaraţii făcute de un premier al unei ţări europene”, a mai spus Schulz.

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a încercat să aibă o intervenţie în acest sens, dar a fost întrerupt imediat de Martin Schulz, care i-a spus că a citit despre acest subiect şi că va avea o discuţie atât cu premierul Victor Ponta, cât şi cu europarlamentarul PPE Elmar Brok.

„Domnule Boştinaru, nu vom avea aici o dezbatere despre ceea ce domnul Brok şi domnul Ponta au spus sau n-au spus. Ştiu asta din scrisori şi din media. Voi cerceta ceea ce s-a spus. Dacă cineva a comparat pe altcineva cu naziştii, voi condamna acest lucru”, a precizat Schulz.

Şi europarlamentarul Cristian Preda a scris, luni, pe contul său de Twitter, că preşedintele PE, Martin Schulz, a declarat că este inacceptabil că premierul Victor Ponta l-a tratat pe Elmar Brok drept nazist.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat, recent, că imigranţii care vin în Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimişi rapid în ţările de origine.

„Imiganţii care vin în Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de şomaj), alocaţia pentru copii şi asigurarea de sănătate trebuie trimişi rapid înapoi în ţările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple, ar trebui să ne gândim la luarea de amprente”, a spus Brok, citat de ziarul Bild.

În replică, premierul Victor Ponta a declarat, la 6 ianuarie, că europarlamentarul german Elmar Brok este „demagog, iresponsabil şi populist”, care are o gândire „nazistă, fascistă”, la fel ca eurodeputatul PDL Monica Macovei.

„Avem politicieni demagogi, iresponsabili, populişti, cum e domnul Brok, care au intervenit dese ori şi în România şi erau foarte bine mediatizaţi de presa băsistă, ca nişte extraordinari europarlamentari. Dar, cu această ocazie, am aflat ce gândesc despre români: că trebuie să ne amprenteze, că trebuie să fim toţi eventual ţinuţi în spatele unor garduri electrificate. Ăştia sunt prietenii lui Macovei. Ce vă miră? De fapt, şi gândesc la fel. O gândire nazistă. Şi doamna Macovei are o gândire fascistă, nazistă. Şi domnul Brok la fel. Cine se aseamănă, se adună”, a spus Ponta.