Elmar Brok îi răspunde lui Victor Ponta: Reproşul premierului român se va întoarce împotriva lui

Europarlamentarul german Elmar Brok a afirmat că majoritatea românilor şi bulgarilor sunt bineveniţi în orice stat UE, dar cei puţini care încalcă regulile trebuie determinaţi să le respecte. Oficialul a mai spus şi că reproşurile lui Victor Ponta la adresa sa se vor întoarce împotriva premierului român.

06 ian. 2014, 18:35
Elmar Brok îi răspunde lui Victor Ponta: Reproşul premierului român se va întoarce împotriva lui

Liberatea de mişcare a cetăţenilor UE este un drept fundamental care nu trebuie restricţionat. Am luptat întotdeauna pentru acest drept fundamental, inclusiv pentru români şi bulgari. Pentru mai mult de 15 ani am luptat pentru ca România şi Bulgaria să fie membre depline ale UE, un fapt bine ştiut. Din acest motiv am lucrat pentru libertate deplină de mişcare pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014 şi continui să fac asta. Dar această liberate de mişcare trebuie implementată conform regulilor UE, în particular cu articolul 7 al directivei privind liberatea de mişcare şi de a locui„, a spus Elmar Brok, potrivit Mediafax.

Majoritatea covârşitoare a românilor şi bulgarilor sunt bineveniţi în toate statele UE, ca orice alţi cetăţeni UE, dar acest lucru înseamnă şi că mica minoritate care încalcă regulile UE şi le abuzează trebuie determinaţi să le respecte, mai susţine Brok.

Am cerut autorităţilor germane să contracareze abuzurile pentru a nu pune în pericol libertatea de mişcare. Iar asta va afecta doar o mică minoritate care nu respectă regulile„, mai spune Brok.

Acesta îi răspunde şi premierului Ponta, care l-a catalogat drept iresponsabil şi demagog.

Dacă domnul Ponta, a cărui relaţie cu domnia legii este bine cunoscută, mă acuză acum în legătură cu apelul meu ca regulile UE să fie respectate, reproşul său se va întoarce împotriva sa. El nu ar trebui să trateze astfel un prieten vechi al României decât dacă urmăreşte scopuri populiste şi motivate intern„, susţine Brok.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că europarlamentarul german Elmar Brok este „demagog, iresponsabil şi populist”, care are o gândire „nazistă, fascistă”, la fel ca eurodeputatul PDL Monica Macovei.

Avem politicieni demagogi, iresponsabili, populişti, cum e domnul Brok, care au intervenit dese ori şi în România şi erau foarte bine mediatizaţi de presa băsistă, ca nişte extraordinari europarlamentari. Dar, cu această ocazie, am aflat ce gândesc despre români: că trebuie să ne amprenteze, că trebuie să fim toţi eventual ţinuţi în spatele unor garduri electrificate. Ăştia sunt prietenii lui Macovei. Ce vă miră? De fapt, şi gândesc la fel. O gândire nazistă. Şi doamna Macovei are o gândire fascistă, nazistă. Şi domnul Brok la fel. Cine se aseamănă, se adună„, a spus Victor Ponta.

Presa a relatat că preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok, a declarat, recent, că imigranţii care vin în Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimişi rapid în ţările de origine.

Imiganţii care vin în Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de şomaj), alocaţia pentru copii şi asigurarea de sănătate trebuie trimişi rapid înapoi în ţările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple, ar trebui să ne gândim la luarea de amprente„, a spus Brok.

Declaraţia a provocat reacţii la Bucureşti, europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă arătându-se „surprinsă că un eurodeputat de talia lui Elmar Brok, care este şi preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului European, a făcut această declaraţie deşi cunoaşte foarte bine faptul că românii nu pot fi trataţi drept emigranţi, iar propunerea de ampretare a celor care beneficiaza de ajutoare sociale şi sunt expulzaţi din Germania contravine regulilor din UE”.