CORINA CREŢU, nominalizată pentru postul de comisar european, audiată în Parlament

Corina Creţu, nominalizată pentru postul de comisar european pentru Politică Regională, a fost audiată, luni, în Comisiile pentru afaceri europene ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, într-o şedinţă cu uşile închise, la care a fost prezent şi premierul Victor Ponta.

22 sept. 2014, 11:33
CORINA CREŢU, nominalizată pentru postul de comisar european, audiată în Parlament

„Sunt convinsă că va fi o dezbatere constructivă în legătură cu acest portofoliu. Sunt prezentă aici în calitate de comisar european desemnat pentru politici regionale şi e o mare plăcere şi onoare pentru mine”, a spus Corina Creţu la începutul audierilor de la Palatul Parlamentului.

La audierea care se desfăşoară cu uşile închise a participat şi premierul Victor Ponta.

Victor Ponta a declarat, după ce a fost prezent la începutul şedinţei, că PNL şi  PDL o vor susţine în PE pe Corina Creţu.

Am explicat foarte clar că am respectat procedurile şi am mulţumit tuturor grupurilor parlamentare, şi din Parlamentul României şi din PE, care înteleg că doamna Corina Creţu este comisar al României, dar e comisar european, şi că portofoliul de Politici Regionale era cel mai important portofoliu pe care ni l-am dorit. Faptul că există sprijin şi din partea PDL şi a PNL este un lucru important şi ne dă speranţa că la audierea din PE, unde audierea este cu vot şi cu emoţii mai mari, doamna Creţu nu va fi blocată pe criterii politice”, a spus Ponta.

La finalul audierii, Corina Creţu,  a declarat că România nu este singura ţară care se confruntă cu probleme în atragerea de fonduri europene, susţinând că ţara noastră ‘poate’ a fost mai puţin pregătită în elaborarea de strategii.

‘Aş vrea să fac un apel la dvs, să ştiţi că România nu este singura ţară care se confruntă cu probleme sau s-a confruntat cu probleme în atragerea de fonduri europene, ca ţară nou-venită şi membră a UE, am fost poate mai puţin pregătiţi în elaborarea de strategii. România a făcut progrese foarte mari. Sunt foarte multe ţări, din cele 28 de ţări aproape şapte sau opt mai au încă de absorbit peste 50% din ceea ce trebuiau să absoarbă pentru perioada 2007-2013, mai putem face plăţi pentru investiţii până la finalul lui 2015. Excepţie face Croaţia, care intrând mai târziu în UE va putea accesa bani din perioada 2007-2013 până la finalul lui 2016. Nu consider că există ţări care pot fi considerate oi negre sau unele sunt foarte bune şi celelalte … Deci, datoria noastră este să ajutăm toate statele membre să depună proiecte eligibile’, a spus Corina Creţu la finalul audierii în Comisiile parlamentare pentru afaceri europene.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că social-democrata Corina Creţu nu va primi un vot din partea plenului Parlamentului român pentru postul de comisar european, ci doar va fi audiată în comisiile de afaceri europene.

„Nu ne jucăm de-a votul, pentru că nu este membru al Guvernului, ci este un român nominalizat să facă parte din Comisia Europeană”, a precizat Zgonea.

Corina Creţu va fi audiată în Parlamentul European pe 1 octombrie

El a spus că procedura în toate parlamentele naţionale este foarte simplă, astfel încât comisarul nominalizat de către guvern va prezenta viziunea sa în comisiile de afaceri europene, se pun întrebări de către toate partidele, după care procedura este încheiată.

„Comisarul nominalizat de către guvern prezintă viziunea sa în cadrul Comisiei Juncker, se pun întrebări de către toate partidele politice, răspunsurile sunt în Europa cam între 3 şi 5 minute, după care lucrurile sunt terminate, procedura este încheiată. Cei doi preşedinţi de comisii ale afacerilor europene informează Birourile permanente că procedura audierii a fost încheiată, noi informăm Guvernul, Parlamentul European şi Comisia Europeană că procedura stabilită prin lege în România este încheiată”, a spus Zgonea.

Zgonea a arătat că, din informaţiile sale, niciun parlament naţional nu-şi votează comisarul. „Niciun parlament naţional, din informaţiile mele, nu-şi votează comisarul, pentru că ar fi într-un fel neplăcut să vezi un comisar numit de către Germania, Marea Britanie, care are două voturi împotrivă în comisia locală. Votul pentru comisar se dă în Parlamentul European”, a mai precizat Zgonea.

Dacian Cioloş: Respect decizia preşedintelui Comisiei de a o lua pe Corina Creţu

Corina Creţu va deţine portofoliul Politică Regională în viitoarea Comisie Europeană, potrivit anunţului făcut în 10 septembrie 2014 de preşedintele ales al noului Executiv comunitar, Jean-Claude Juncker, care a prezentat într-o conferinţă de presă componenţa Colegiului comisarilor pentru perioada 2014-2019.

Social-democrata Corina Creţu a fost aleasă europarlamentar în 2012 şi a fost desemnată vicepreşedinte al Parlamentului European, din partea grupului europarlamentar Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), al doilea ca mărime din legislativul european.