Corina Creţu: Solicitarea preşedintelui Băsescu privind Jobbik afectează dreptul la liberă circulaţie în UE

Solicitarea președintelui Traian Băsescu cu privire la partidul Jobbik din Ungaria este, în opinia eurodeputatul PSD Corina Crețu, "antieuropeană" putând conduce la crearea unui "precedent foarte periculos" ce ar afecta și cetățenii români și dreptul la libera circulație în interiorul UE.

RomaniaTV.net
14 mart. 2014, 10:36
Corina Creţu: Solicitarea preşedintelui Băsescu privind Jobbik afectează dreptul la liberă circulaţie în UE

Ea a precizat că, în calitatea sa de eurodeputat și alături de colegii din Parlamentul European, a luat atitudine împotriva acțiunilor de blocare, în alte state, a dreptului la libera circulație a cetățenilor europeni.

„S-a tot discutat despre interzicerea unui grup de oameni de a veni în România și vreau să vă reamintesc că eu, personal, dar și colegii mei am luat nenumărate poziții la Bruxelles împotriva acțiunilor de blocare în alte state a unui drept fundamental al cetățenilor români, libera circulație. Trebuie să fim cinstiți și să spunem că această solicitare a domnului Băsescu — de a interzice cu totul unui grup de oameni să intre în România — depășește cadrul european, pentru că poate fi un precedent foarte periculos. Mâine, pe acest principiu, alți politicieni europeni iresponsabili pot solicita interzicerea circulației cetățenilor români pe teritoriul statelor lor, pentru simplul motiv că sunt români”, a declarat Crețu, vineri, la RFI.

În opinia europarlamentarului social-democrat, o soluție europeană ar fi ca Jobbik să nu mai primească autorizații pentru a manifesta pe teritoriul României.

Corina Crețu mai spune că un alt semnal ferm al României ar fi și acela ca președintele Traian Băsescu să îi retragă eurodeputatului Lazslo Tokes Ordinul „Steaua României”.”Eu cred că tot ceea ce s-ar putea face ar fi, de exemplu, interzicerea autorizațiilor de manifestări ale Jobbik în România. De asta spuneam că domnul președinte Băsescu cunoaște foarte bine legislația, cunoaște foarte bine faptul că am fi taxați în plan european dacă am îngrădi dreptul unui grup de a veni în România doar pentru că sunt maghiari. Dar, pe de altă parte, atunci când poate să facă ceva, când există această recomandare a Consiliului de Onoare care propune retragerea Ordinului „Steaua României” (europarlamentarului Laszlo Tokes — n.r.), președintele evită să emită decretul de retragere. Eu cred că am fi dat ca țară, încă din vară, un semnal ferm și coerent că legile și Constituția României nu pot fi încălcate”, a explicat Corina Crețu pentru RFI.

Președintele Traian Băsescu a cerut marți Parlamentului și Guvernului să emită un act normativ prin care prezența membrilor partidului Jobbik pe teritoriul României să fie interzisă.

„Cred că este timpul să punem capăt acestui partid pe teritoriul României. Cer public Guvernului și Parlamentului să emită un act normativ prin care prezența pe teritoriul României a membrilor și liderilor acestui partid să fie interzisă. Este un partid extremist”, a afirmat șeful statului la Palatul Cotroceni.