Corlăţean a vorbit în SUA despre consolidarea apărării colective în cadrul NATO

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat, marţi, la Conferinţa 'Toward a Europe Whole and Free', organizată de Consiliul Atlantic al SUA (ACUS), informează un comunicat de presă redat de Agerpres. În cadrul acestei conferinţe, el a susţinut o alocuţiune în cadrul sesiunii 'Defining a Strategy for Europe's East'.

RomaniaTV.net
30 apr. 2014, 07:01
Corlăţean a vorbit în SUA despre consolidarea apărării colective în cadrul NATO

MAE precizează că şeful diplomaţiei române a evocat importanţa pe care România o acordă Parteneriatului Strategic cu SUA, care devine cu atât mai relevant în contextul evoluţiilor de securitate din imediata vecinătate a ţării noastre, care au dus la încălcări grave ale dreptului internaţional.

‘Ministrul român al Afacerilor Externe a arătat că întreaga comunitate euro-atlantică se află în faţa unor provocări complexe de securitate, la care răspunsul nu poate fi altul decât o regândire a strategiei privind vecinătatea estică, care să aibă ca punct de plecare opţiunile liber exprimate ale partenerilor estici de a aprofunda cooperarea/integrarea cu structurile europene şi euro-atlantice. UE şi NATO trebuie să abordeze de o manieră structurată, coerentă şi coordonată relaţia cu partenerii din imediata vecinătate a României, pentru a fi capabile să răspundă dorinţelor şi nevoii acestora de conectare la valorile europene, de asigurare a modernizării statului, prosperităţii şi stabilităţii interne şi regionale’, se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit MAE, Corlăţean a arătat că, în contextul tensiunilor actuale, este necesar ca întreaga comunitate euro-atlantică să continue să acţioneze solidar pentru consolidarea securităţii Aliaţilor estici cei mai expuşi la evoluţiile imprevizibile din imediata vecinătate, inclusiv prin consolidarea dimensiunii apărării colective în cadrul NATO, ‘precum şi prin intermediul unei prezenţe militare permanente ale Alianţei/SUA’.

În marja conferinţei, şeful diplomaţiei române participă, alături de ceilalţi reprezentanţi de nivel, la întrevederi cu secretarul de stat american John Kerry şi cu vicepreşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, informează MAE.

‘Conferinţa ‘Toward a Europe Whole and Free’, organizată de Consiliul Atlantic al Statelor Unite în perioada 29-30 aprilie 2014, la Washington D.C., rememorează momentele definitorii pentru construirea unei comunităţi transatlantice puternice şi prospere, viziune implementată cu succes în ultimele două decenii. Conferinţa abordează inclusiv provocările de securitate actuale, în sudul şi estul Europei, cu scopul de a identifica răspunsuri la preocupări comune’, se mai arată în comunicatul amintit.