Corlăţean: Am cerut Algerului o evaluare clară şi completă a evenimentelor de la In Amenas

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că a dat instrucţiuni Ambasadei României de la Alger să solicite autorităţilor algeriene o evaluare clară şi completă a atacului terorist de la In Amenas.

RomaniaTV.net
21 ian. 2013, 21:08
Corlăţean: Am cerut Algerului o evaluare clară şi completă a evenimentelor de la In Amenas

„Cunoaştem cel puţin o primă evaluare, dar nu cunoaştem toate detaliile în mod firesc pentru că în primul rând autorităţile algeriene vor trebui să facă toată evaluarea, să tragă anumite concluzii. Noi am solicitat foarte clar să avem în mod cert, clar, complet o evaluare a ceea ce s-a întâmplat la faţa locului (…) Aştept şi am transmis instrucţiuni pentru demersuri să primim informaţii complete, detaliate, despre ceea ce s-a întâmplat”, a afirmat Corlăţean, luni seară, la TVR.

El a subliniat că operaţiunea de anihilare a teroriştilor şi de încercare de eliberare a ostatecilor a fost condusă integral, cu asumarea responsabilităţii aferente, de către autorităţile algeriene, „fără foarte mare deschidere, din păcate, faţă de sugestiile venite din partea statelor care aveau ostatici, între care şi România”.

Corlăţean a subliniat că dincolo de „sugestii”, România, alături de celelalte state occidentale, au transmis după declanşarea crizei autorităţilor algeriene şi instrucţiuni privind privilegierea salvării ostatecilor, iar în timp ce alte ţări occidentale au solicitat accesul cu avioane şi alte mijloace în operaţiuni, de la Bucureşti s-a cerut acces consular în zonă.

„Noi am fost între cei doritori să fim prezenţi, să avem contactul cât mai rapid cu cetăţenii români. Nu a fost primită această aprobare”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, această atitudine de a nu permite accesul s-a manifestat în contextul în care „Algeria are o politică, justificată de ceea ce s-a întâmplat anterior în Algeria, foarte multe acte teroriste, foarte dură faţă de terorişti, care exclude negocierea şi presupune intervenţia armată directă”.

„Dar dincolo de asta, în mod evident putem căuta explicaţii de ce poate că între instituţiile algeriene nu a existat o comunicare, în plină operaţiune militară, este adevărat şi ne putem imagina ce a fost acolo, de ce informaţiile transmise tuturor statelor, inclusiv România, şi britanicilor, şi francezilor, şi norvegienilor şi japonezilor, au fost fragmentare, destul de puţine”, a afirmat Corlăţean.

Totodată, ministrul de Externe a mai evidenţiat că autorităţile României nu şi-au manifestat dezamăgirea decât după episodul dramatic al celui de-al doilea deces în rândul românilor.

„Noi nu ne-am exprimat public până la apariţia acestui moment dramatic, spre deosebire de alte state occidentale care au criticat faptul că nu a existat o deplină deschidere, colaborare. Tocmai pentru a nu pune presiune pe statul algerian, pentru a-i lăsa să desfăşoare operaţiunile de salvare”, a mai spus Corlăţean.

Secretarul General al MAE, Robert Cazanciuc, a declarat, duminică, că ministerul îşi exprimă profunda dezamăgire pentru faptul că autorităţile alegeriene nu au informat corect, concret şi la timp despre situaţia celui de-al doilea român mort în urma atacului din Algeria.