Ministrul de externe Titus Corlăţean se întâlneşte luni cu omologul său ungar

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a afirmat duminică seara că vizita omologului său ungar, Janos Martonyi, la Bucureşti a devenit cu atât mai necesară după "istoria incandescentă a unor provocări, a unor simbolistici" pe care autorităţile de la Bucureşti nu le înţeleg şi nici nu le pot accepta.

04 mart. 2013, 08:51
Ministrul de externe Titus Corlăţean se întâlneşte luni cu omologul său ungar

„Aşa cum ne-am înţeles, luni ne vom întâlni, ministrul de externe al Ungariei avea prevăzută, la invitaţia mea, încă din octombrie această vizită la Bucureşti. A devenit cu atât mai necesară după această istorie incandescentă a unor provocări, a unor simbolistici pe care noi nu le înţelegem la Bucureşti şi nici nu le putem accepta. Rămânem, ca stat român, deschişi pentru a pune în primă linie ceea ce este important şi pozitiv într-o relaţie importantă între România şi Ungaria. Sunt lucruri pe care le vom discuta, cu siguranţă asupra unor lucruri ne vom pune de acord, asupra altora unde nu vom fi de acord va trebui să continuăm să discutăm, dar este mai important să discutăm pe acest canal politico-diplomatic şi nu prin războaie simbolistice, prin media, în stradă sau agitând spiritele în stradă. Aştept ca toţi cei care se manifestă în favoarea unei autonomii pe criterii etnice să o facă respectând regulile statului de drept din România”, a declarat Corlăţean, într-o emisiuneTV.

Janos Martonyi se va afla, luni şi marţi, într-o vizită oficială în România, la invitaţia şefului diplomaţiei române.
Vizita se înscrie, potrivit MAE, în continuitatea dialogului politico-diplomatic între cele două state şi completează demersurile recente, convenite în cadrul discuţiei telefonice dintre cei doi miniştri ai Afacerilor Externe, din 7 februarie 2013.

În cadrul consultărilor, vor fi evaluate stadiul şi priorităţile de cooperare în cadrul Parteneriatului strategic româno-ungar, vor fi discutate modalităţile concrete de avansare a proiectelor bilaterale comune, inclusiv cele vizând protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din cele două state. De asemenea, vor fi examinate perspectivele dinamizării în continuare a relaţiilor economice bilaterale.

O componentă importantă a vizitei va fi marcarea, împreună, a aniversării a 10 ani de la semnarea ”Declaraţiei privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa secolului XXI” din 29 noiembrie 2002, printr-o conferinţă comună susţinută de cei doi miniştri ai Afacerilor Externe.

Pe agenda discuţiilor vor mai figura şi teme de actualitate privind cooperarea la nivel regional, european şi internaţional.