Corlăţean îi cere lui Zegrean să confirme autenticitatea documentului privind presiuni la adresa CC

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, i-a adresat o scrisoare preşedintelui CC, Augustin Zegrean, în care îi cere să confirme autenticitatea documentului pe care acesta l-ar fi transmis unor oficiali europeni, inclusiv preşedintelui Comisiei de la Veneţia, privind presiuni la adresa unor membri CC.

RomaniaTV.net
08 aug. 2012, 11:29
Corlăţean îi cere lui Zegrean să confirme autenticitatea documentului privind presiuni la adresa CC

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, i-a adresat, miercuri, o scrisoare preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, în care spune că a luat cunoştinţă „cu preocupare” de elementele cuprinse în declaraţia de marţi a preşedintelui Comisiei de la Veneţia.

„Am onoarea să mă adresez dumneavoastră, cu deplin respect pentru independenţa Curţii Constituţionale a României, pentru a vă informa că am luat cunoştinţă, cu preocupare, de elementele cuprinse în declaraţia preşedintelui Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei, dl Gianni Buquicchio, din 7 august 2012. Conform textului acestei declaraţii publice, reacţia preşedintelui Buquicchio a fost determinată de primirea, în cursul zilei precedente, a unor informaţii suplimentare din partea Curţii despre – citez din declaraţia menţionată – „presiuni continue şi ameninţări la adresa unor judecători” ai Curţii”, menţionează Corlăţean.

El precizează că, în conformitate cu competenţele sale legale, MAE realizează politica externă a statului român în concordanţă cu interesele naţionale şi cu statutul României de membru în structurile europene şi euroatlantice, printre atribuţiile sale principale numărându-se „asigurarea, prin acţiunile de politică externă, a consolidării statului de drept şi a structurilor democratice din societatea românească, precum şi proiectarea unei imagini reale a României în lume”.

„Sunt încredinţat că veţi fi de acord cu faptul că afirmaţii grave de tipul celor citate în declaraţia preşedintelui Comisiei de la Veneţia, care au determinat această luare publică de poziţie din 7 august 2012, prezintă riscul afectării de o manieră serioasă a imaginii României, ca stat de drept şi democratic”, continuă Corlăţean.

Ministrul de Externe notează că, în „aplicarea strictă” a acestor atribuţii legale, MAE a reacţionat „prompt” în urma declaraţiei preşedintelui Buquicchio, arătând public că împărtăşeşte pe deplin poziţia exprimată de acesta, potrivit căreia orice presiune asupra oricărei instanţe, fie ea constituţională sau ordinară, în scopul influenţării deciziilor sale sau în orice alt scop, este „absolut inadmisibilă”.

De asemenea, Corlăţean menţionează că MAE a arătat că autorităţile guvernamentale române nu fac şi nu vor face niciun fel de excepţie de la respectarea cu stricteţe a principiului constituţional fundamental al statului de drept care este independenţa justiţiei sau a contenciosului constituţional, „fiind extrem de important – aşa cum arată şi Preşedintele Comisiei de la Veneţia în declaraţia sa – ca nicio presiune politică să nu fie exercitată asupra judecătorilor”.

El adaugă în scrisoare că, de altfel, premierul Victor Ponta a subliniat în mod repetat că Guvernul român va respecta întocmai deciziile Curţii Constituţionale şi a lansat la data de 31 iulie un apel public către toate părţile politice implicate în actualul conflict politic generat de procedura de suspendare a preşedintelui României să se abţină de la orice formă de presiune la adresa Curţii Constituţionale sau la adresa unor judecători ai acestei instituţii.

„În acest context, am luat notă cu regret de declaraţia din data de 4 august 2012 a preşedintelui suspendat al României, dl. Traian Băsescu, potrivit căreia solicitarea Curţii Constituţionale privind actualizarea listelor electorale după referendum «este ilegală», ceea ce, în opinia mea, poate fi considerată o clară formă de presiune la adresa independenţei Curţii”, se arată în scrisoarea lui Corlăţean.