Corlăţean: România studiază modalitatea de acceptare a jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a precizat, la Adunarea Generală a ONU, că, în prezent, autorităţile române analizează modalitatea de acceptare a jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie, precum şi domeniile care vor fi incluse în această sferă, potrivit unui comunicat MAE.
Romania TV
26 sept. 2013, 07:54
Corlăţean: România studiază modalitatea de acceptare a jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat miercuri la reuniunea ministerială pe tema „100 de ani de la crearea Palatului Păcii: Avansarea cadrului de rezolvare paşnică a disputelor”, găzduită de Frans Timmermans, ministrul olandez al afacerilor externe, în marja segmentului de nivel înalt al deschiderii celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York.

În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române a subliniat că „rolul Curţii Internaţionale de Justiţie este de necontestat în promovarea statului de drept, prin aplicarea principiilor şi normelor de drept internaţional, contribuind astfel la relaţiile prietenoase dintre state”. Titus Corlăţean a reamintit că România a participat la proceduri în faţa acestei instanţe, inclusiv în disputa bilaterală finalizată prin decizia Curţii din 2009 privind delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive între România şi Ucraina.

Ministrul de Externe a prezentat demersurile întreprinse recent la nivel naţional pentru acceptarea de către România a jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie şi a făcut referire la dezbaterile publice şi conferinţele iniţiate de Ministerul Afacerilor Externe în parteneriat cu mediul universitar şi societatea civilă din România, cu participarea preşedintelui Curţii Internaţionale de Justiţie, Peter Tomka.

„Dezbaterile publice au relevat sprijinul general, împărtăşit inclusiv de specialiştii în domeniu, pentru iniţiativa de acceptare de către România a jurisdicţiei obligatorii a Curţii. În prezent, autorităţile române analizează modalitatea de acceptare a jurisdicţiei, inclusiv domeniile care vor fi excluse din sfera de jurisdicţie, înainte de perfectarea etapelor procedurale necesare aprobării declaraţiei de acceptare”, a declarat ministrul român de Externe.

Reuniunea s-a desfăşurat în prezenţa secretarului general adjunct al ONU, Jan Eliasson, a preşedintelui Curţii Internaţionale de Justiţie, Peter Tomka, a secretarului general al Curţii Permanente de Arbitraj, Hugo Siblesz, precum şi a subsecretarului general al ONU pentru afaceri juridice, Miguel De Serpa Soares. Reuniunea a marcat centenarul Palatului Păcii – sediul Curţii Internaţionale de Justiţie – şi a fost organizată cu scopul de a sprijini promovarea statului de drept la nivel internaţional şi, în special, întărirea modalităţilor de rezolvare paşnică a disputelor.

Curtea Internaţională de Justiţie, cu sediul la Haga, este organul principal judiciar al ONU şi a fost înfiinţată în 1945, în baza Cartei Naţiunilor Unite.

CIJ este compusă din 15 judecători aleşi pentru termene de nouă ani de către Adunarea Generală a ONU şi de către Consiliul de Securitate.

Competenţa obligatorie a Curţii Internaţionale de Justiţie poate fi recunoscută, de orice stat, printr-o declaraţie unilaterală înaintată Secretarului General ONU, cu privire la orice litigiu juridic în relaţia cu orice stat care acceptă, la rândul său, jurisdicţia obligatorie.

În cazul Delimitarea maritimă la Marea Neagră (România c. Ucraina), competenţa Curţii fusese stabilită numai cu privire la acest litigiu, printr-o clauză specială a acordului conex Tratatului politic de bază româno-ucrainean din 1997.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa