Corlăţean s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei: „Am cerut ridicarea imunităţii diplomatului rus”

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a discutat marţi cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malghinov, despre accidentul provocat de un un diplomat rus în urma căruia o tânără a fost rănită. Ministrul Titus Corlăţean a declarat, la România TV , că MAE a cerut ridicarea imunităţii a diplomatului rus.

RomaniaTV.net
23 oct. 2012, 14:57
Corlăţean s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei: „Am cerut ridicarea imunităţii diplomatului rus”

„Am transmis o notă verbală privind cererea de ridicare a imunităţii juridisdicţionale  pentru că este important ca o curte de justiţie să se pronunţe asupra acestor aspecte”, a declarat Titus Corlăţean.

Acesta a precizat că ambasadorul rus a dat asigurări în privinţa disponibilităţii părţii ruse de a rezolva acest caz. „A fost o discuţie sobră, cum era de aşteptat. Ambasadorul mi-a dat sigurări că va exista o colaborare în gestioanrea acestei situaţii deliate şi că va remite nota autorităţilor de la Moscova”, a spus Corlăţean adăugând că autorităţile moscovite urmează să decidă dacă dau sau nu curs solicitării.

„I-am exprimat ambasadorului în termeni foarte clari preocuparea autorităţilor române faţă de consecinţele acestui accident care au pus în pericol sănătatea şi chiar viaţa unui cetăţean român (…) Normele internaţionale prevăd obligaţia diplomaţilor de a respecta legile şi regulamentele ţărilor în care sunt acreditaţi”, a mai relatat Corlăţean.

O tânără de 19 ani a fost lovită, duminică, în jurul orei 16.45, de un autoturism al Ambasadei Federaţiei Ruse. Accidentul, care a avut loc pe o trecere de pietoni în intersecţia străzilor Camil Ressu şi Ilioara, a fost surprins de camere de supraveghere din zonă.

Pe filmare se vede cum fata încearcă să traverseze, iar din stânga vine o maşină cu viteză şi o loveşte din plin. În urma impactului, adolescenta a fost rănită grav şi a fost transportată în comă la Spitalul Bagdasar-Arseni, din Capitală, având contuzii la creier.

Şoferul este cetăţean rus, iar pe legimaţia diplomatică este menţionat faptul că este secretar al Ambasadei. El a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, precum şi prelevarea de probe biologice, invocând imunitatea de care beneficiază.