Corlăţean: Sper ca raportul Comisiei de la Veneţia să nu fie folosit în campania electorală

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, după întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, că speră ca opinia acesteia privind situaţia constituţională din România să fie echilibrată şi să nu fie folosită în campania electorală din această toamnă.
Romania TV
10 sept. 2012, 17:50
Corlăţean: Sper ca raportul Comisiei de la Veneţia să nu fie folosit în campania electorală

„Ministrul Titus Corlăţean a precizat că aşteaptă cu interes Opinia Comisiei de la Veneţia, exprimându-şi speranţa că aceasta va fi una echilibrată şi nu va fi folosită în scop politic în campania electorală din România”, se menţionează într-un comunicat.

De asemenea, MAE precizează că vizita la Bucureşti a delegaţiei Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) pregăteşte Opinia solicitată în luna iulie 2012 de către secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, şi de premierul Victor Ponta, cu privire la ordonanţele de urgenţă ale Guvernului pentru modificarea Legii nr. 62/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, respectiv, a Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Potrivit comunicatului MAE, Corlăţean a făcut „o prezentare succintă a argumentelor care au fundamentat măsurile recente ale autorităţilor române, accentuând asupra conformităţii acestora cu Constituţia României şi standardele europene”.

Şeful diplomaţiei a arătat şi că „toate actele politice au făcut obiectul controlului Curţii Constituţionale, ale cărei decizii au fost respectate de către toţi actorii politici, motiv pentru care orice alegaţie cu privire la pretinsa «lovitură de stat» este total nefondată”.

Totodată, ministrul de Externe a reiterat „şi cu această ocazie angajamentul autorităţilor române cu privire la respectarea statului de drept şi a valorilor democratice”.

El a amintit, în acest sens, poziţia adoptată de Guvern şi premierul Ponta cu privire la respectarea hotărârii CC din 21 august referitoare la rezultatele referendumului din 29 iulie, precum şi apelul adresat la 31 iulie în sensul respingerii oricăror presiuni exercitate asupra CC şi a judecătorilor acesteia.

Corlăţean a subliniat şi deschiderea autorităţilor române faţă de eventualele sugestii ale acesteia în procesul de revizuire a Constituţiei, el reamintind rolul fundamental al Comisiei de la Veneţia în elaborarea cadrului constituţional şi normativ şi în crearea şi consolidarea instituţiilor democratice româneşti.

Conform comunicatului MAE, discuţiile ministrului Corlăţean cu delegaţia Comisiei de la Veneţia „s-au înscris în contextul mai larg al dialogului convenit recent de ministru şi preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, cu privire la evoluţiile politice recente din România, fiind totodată, o continuare a foarte bunelor relaţii de cooperare stabilite cu acest organism după 1989”.

Delegaţia de experţi ai Comisiei de la Veneţia se află luni şi marţi la Bucureşti. Conform Comisiei de la Veneţia, vizita are loc în contextul pregătirii unei opinii privind situaţia constituţională din România şi OUG care amendează Legea Curţii Constituţionale şi Legea referendumului.

Delegaţia de experţi a Comisiei de la Veneţia este formată din Sergio Bartole (membru supleant, Italia), Hanna Suchocka (membru, Polonia, vice-preşedintă a Comisiei de la Veneţia) şi Kaarlo Tuori (membru, Finlanda, vice-preşedinte al Comisiei de la Veneţia) şi este însoţită de şeful Secretariatului acesteia, Thomas Markert, şi de şeful diviziei pentru justiţie şi asistenţă constituţionale din cadrul Secretariatului Comisiei, Schnutz Dürr.

DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Zodiile care vor triumfa până pe 18 mai. Trei nativi pot da lovitura
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut anunțul înainte de alegeri. Toți românii trebuie să știe
Playtech.ro
Mărire de salariu de 1.000 de lei în vara lui 2025, pentru toți angajații din România care completează acest document
DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
De ce s-a spânzurat de fapt judecătoarea Georgeta Ciungan! Breaking news
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Emisiunea care a rupt România. Audiențe de vis
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Judecătoarea Georgeta Ciungan a fost găsită moartă în propria casă! Aceasta a fost o figură emblematică în sportul românesc
Cancan.ro
Ce afecțiunea avea judecătoarea Georgeta Ciungan, care s-ar fi sinucis în Bihor. A fost internată la începutul anului, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. S-a stins o mare legendă. Vestea morții sale a șocat întreaga lume
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tatăl care și-a lăsat fetița de 2 ani să moară în mașină! Uluitor ce făcea
Nicușor Dan răstoarnă toate calculele. La asta nu se aștepta nimeni
MediaFlux
Tăieri de pensii în 2025. Pensionarii cu grupe de muncă, cei mai afectați
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve