Corlăţean: Vizita lui Biden este un semnal că România e un partener tratat cu respect

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că vizita vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, este un semnal de recunoaştere şi de apreciere a rolului ţării noastre, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
23 mai 2014, 16:52
Corlăţean: Vizita lui Biden este un semnal că România e un partener tratat cu respect

El a spus, de asemenea, că România este un partener tratat cu respect şi care are un rol important în tot ceea ce se întâmplă.

‘Unul din obiectivele principale ale acestei vizite extrem de importante a vicepreşedintelui Statelor Unite a fost un semnal de reasigurare a României, a naţiunii române, în baza securităţii colective ca principiu şi a articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, că România se află la adăpost de orice fel de ameninţare sau de risc de securitate care ar proveni din spaţiul estic, de la Federaţia Rusă’, a afirmat Corlăţean.

Acesta a explicat că există un principiu fundamental al Alianţei, respectiv dacă un aliat ar fi supus unui pericol, unui risc de securitate, toţi ceilalţi intervin pentru a-l sprijini şi a-l apăra.

‘Este un semnal de recunoaştere a rolului României, de apreciere a rolului României şi de reasigurare, în egală măsură. Există în mesajul lui Biden un lucru foarte important, o mutaţie importantă. Acum zece ani, în 2004, când am aderat de jure, de drept la Tratatul Nord-Atlantic, formula folosită de Washingthon era ‘Ce putem să facem noi, americanii, pentru voi, românii’. Astăzi, formula folosită este ‘Ce putem să facem împreună, Washinghton şi Bucureşti, în baza intereselor noastre comune’. Suntem un partener tratat cu respect şi care are un rol important în tot ceea ce se întâmplă’, a subliniat ministrul român de externe.