Cornel Dinu, despre valizele cu bani date de Dinamo arbitrilor în cupele europene: „Practica era generală, Securitatea ne ajuta”

Cornel Dinu a oferit sâmbătă un interviu exploziv pentru Gazeta Sporturilor, la 36 de ani de la semfinala CCE cu Liverpool, pierdută de Dinamo 1-2, după 0-1 în Anglia

26 apr. 2020, 06:52
Cornel Dinu, despre valizele cu bani date de Dinamo arbitrilor în cupele europene: „Practica era generală, Securitatea ne ajuta”

„Mister” a vorbit fără perdea despre valizele cu bani pe care echipele din România le dădeau arbitrilor în competiţiile europene sau despre ascultarea şedinţelor tehnice ale adversarilor de către Securitatea de la Bucureşti. Declaraţiile au stârnit un val de reacţii negative, iar Constantin Anghelache şi Gigi Mulţescu au fost doar doi dintre cei care au comentat pe marginea afirmaţiilor lui Cornel Dinu.

Legenda lui Dinamo a revenit cu o serie de completări şi a explicat practicile din trecut. „Mulți comentează fără să fi citit interviul pana la capăt sau l-au citit și nu au priceput, fiindcă nu au habar despre situația din vremurile acelea. Episoadele pe care le-am povestit eu constituiau practici curente în cupele europene. Când Dinamo a jucat cu Real Madrid în anii ’60, spaniolii le-au dus arbitrilor în vestiar câte un ceas din aur cu emblema clubului. Pentru că toată lumea proceda așa, cadourile pentru arbitri erau ca o metodă de apărare, ca să ai șanse în Europa.

Cornel Dinu, nemulţumit de PENSIE. Ce sumă încasează legenda lui Dinamo: „Asta-i o ţară care nu-i serveşte locuitorii, fură de la ei!”

Detaliile despre meciul nostru cu Bordeaux le-am aflat cand l-am întâlnit, după ’90, pe Claude Bez, fost președinte al francezilor. Mi-a confirmat că banii noștri nu mai ajunseseră la arbitrul scoțian și mi-a spus ‘Care era suma pe care o pregătiserăți? 25.000 de dolari? Oricum n-ati fi avut șanse, că noi am mers cu 35.000 de dolari'”, a spus Cornel Dinu pentru gsp.ro.

Cornel Dinu: „Dinamo a ajuns la acel nivel pe valoarea echipei”

Ulterior, Cornel Dinu, care la acea vreme era antrenor secund la Dinamo, a povestit şi ce s-a întâmplat la returul cu Liverpool, de la Bucureşti. 

„Englezii au făcut ședința dinaintea meciului în timpul plimbării prin oraș, nu într-o sală. Securitatea înregistra toate ședințele adversarilor noștri, că securiștii de atunci erau oameni care apărau țara.

Înainte de Liverpool, doar Goteborg în 1980 mai procedase la fel, cu ședința ținută la plimbare. Și suedezii, și englezii se temeau tocmai să fie ascultați, ceea ce chiar se întâmpla.

Dinamo a ajuns la acel nivel pe valoarea echipei, practica asta cu valizele pentru arbitri era generală, doar că românii țineau atunci la imaginea țării, conta!”, a mai spus Cornel Dinu.

Din păcate, în sezonul 1983-1984 din Cupa Campionilor Europeni, Dinamo a ratat calificarea în finală, după 0-1 în tur şi 1-2 pe Stadionul 23 August, cu Liverpool.