Cornel Todea va fi înmormântat duminică, la cimitirul Bellu din Capitală

Regizorul Cornel Todea va fi înmormântat duminică, la cimitirul Bellu din Capitală, iar trupul neînsufleţit al artistului va fi depus sâmbătă la Sala Rapsodia, a Teatrului "Ion Creangă", informează un comunicat al Uniunii Teatrale din România (UNITER).
Romania TV
30 aug. 2012, 19:03
Cornel Todea va fi înmormântat duminică, la cimitirul Bellu din Capitală

Admiratorii şi prietenii îi pot aduce un ultim omagiu artistului sâmbătă, între orele 11.00 şi 15.00, la sala Rapsodia de pe Lipscani nr. 53, spaţiu de spectacole temporar al Teatrului „Ion Creangă”.

Înmormântarea va avea loc duminică, la prânz, pe Aleea Artiştilor din cimitirul Bellu.

Regizorul Cornel Todea, directorul Teatrului „Ion Creangă” din Bucureşti, a decedat joi, la vârsta de 76 de ani, fiind internat într-un spital din Capitală, au declarat angajaţii instituţiei de spectacole. Surse au declarat pentru Mediafax că artistul suferea de cancer.

Cornel Todea s-a născut pe 18 noiembrie 1935, la Cluj.

Între anii 1954 – 1959, Cornel Todea a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografie „I. L. Caragiale”, Facultatea de Teatru, specializarea Regie. De asemenea, el era doctor în Arte.

Printre spectacolele montate de Cornel Todea la Teatrul „Ion Creangă” se numără: „Cărăbuşii”, după o povestire de Stanislaw Ignacy Witkiewicz (care a avut premiera pe 1 octombrie 2011); „Un lup, o capră şi trei iezi”, scenariu de Monica Patriciu după Ion Creangă (premiera pe 10 octombrie 2009); „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici” (premiera pe 6 octombrie 2007); „Harap Alb”, după Ion Creangă (premiera pe 14 mai 2005), „Pinocchio”, după Carlo Collodi (premiera pe 14 februarie 2003).

În perioada 1960 – 1987, Cornel Todea a fost regizor artistic de televiziune, între anii 1969 – 1971 a fost director al Redacţiei Teatru-Film din TVR, iar între 1987 şi 1990 a fost regizor şi director al Teatrului „Ion Creangă”. În perioada 1990 – 1991 a fost regizor artistic în Televiziunea Română.

Cornel Todea a fost manager al Teatrului „Ion Creangă” începând din 1991 până în prezent.

De asemenea, în perioada 1959 – 2007, Todea a fost cadru didactic la Universitatea Naţională de Teatru şi Film (profesor asociat la catedra de Regie Teatru), iar între 2000 şi 2008 a fost vicepreşedinte executiv al UNITER (Uniunea Teatrală din România).

Cornel Todea a fost membru al Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România şi al Uniunii Cineaştilor din România.

Activitatea sa în teatru include peste 50 de piese puse în scenă la Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Naţional Iaşi, Teatrul Naţional Cluj, Teatrul Naţional Craiova, teatre din Bucureşti (Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul „Ion Creangă”), Teatrul din Piatra Neamţ, Teatrul din Constanţa.

În televiziune, Todea a semnat regia pentru peste 200 de spectacole de teatru-TV, emisiuni muzicale, programe de divertisment, filme artistice şi documentare la TVR. Din 2004, el a moderat emisiunea săptămânală ”Cafeneaua Literar-Artistică” la Radio România Cultural.

A jucat în filmul „Pe malul stâng al Dunării albastre” (1983) şi a regizat mai multe lungmetraje printre care: „Prinţul negru” (1988), „Iată femeia pe care o iubesc” (1981), „Dragostea mea călătoare” (1980), „Singur printre prieteni” (1979), „Comoara din Carpaţi” (1975), „Adio, dragă Nela” (1972).

De asemenea, Cornel Todea a semnat regia a numeroase filme de televiziune, între care: „Totul e un joc?” (1998), „Trei surori” (1994), „Preţul succesului” (1977) „A doua linie” (1976), „Samy” (1970), „Noul locatar” (1968), „Om de treabă” (1968), „Interpretări la cleptomanie” (1967), „Neguţătorul de ochelari” (1967), „Moartea Bessiei Smith” (1966).

Pentru activitatea sa, Cornel Todea a primit numeroase premii, între care: premiul UNITER pentru teatru TV pentru piesa „Totul e un Joc” (1998), premiul naţional pentru spectacolul „Pinocchio” acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor (2003), premiul pentru cel mai bun spectacol acordat la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii 100, 1.000, 1.000.000 de Poveşti, ediţia I, pentru spectacolul „Harap Alb” (2005), premiul UNITER pentru teatru pentru copii (2006), premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii la Festivalul „Magic Curtain” din Bulgaria, pentru spectacolul „Pinocchio” (2009) şi premiul de excelenţă acordat de Municipiul Bucureşti pentru Artele Spectacolului (2009).

Cornel Todea era şi un susţinător al tinerelor talente, el fiind, începând din 1998, director artistic al Galei Tânărului Actor HOP, organizată de UNITER.

Todea a fost decorat cu Ordinul ”Serviciu Credincios” în grad de Cavaler pentru activitatea din teatru.

În noiembrie, anul trecut, Cornel Todea a primit verdictul de colaborator al Securităţii din partea CNSAS. El ar fi colaborat sub numele de cod „Cucu” şi „Cornescu” şi ar fi furnizat Securităţii informaţii cu privire la mai mulţi oameni de televiziune, printre care Dan Jelescu, Mihai Constantinescu, Mircea Constantinescu, Valentin Plătăreanu, Petre Hîrjovschi, Eva Dragomir, Anatol Cavlescu, Anton Iordache, Doru Segal şi Mirel Ilieşu. În dosarul CNSAS se precizează că Todea ar fi fost „turnător” încă de la vârsta de 15 ani, relaţia cu Securitatea a directorului Teatrului „Ion Creangă” începând în 1950. Elevul Todea ar fi semnat un angajament „pentru acoperirea informativă a colegilor de clasă”.

În dosarul regizorului se mai arată că acesta a continuat să furnizeze Securităţii informaţii atât în perioada studenţiei, cât şi în perioada în care a activa ca asistent la Institutul de Teatru. Atunci, Cornel Todea semna notele informative cu iniţialele „C.T.”, „T.C.” sau „Cornescu”.

„Copil fiind m-am visat erou, plin de curaj, drept, justiţiar, model fiind părinţii mei. Visul meu a eşuat. Astăzi este greu să-mi explic spaimele, laşităţile, compromisurile, schizoidia existenţei mele. «Colaborator» silit am încercat să nu fac rău nimănui. Că am încercat să fac tot binele care mi-a stat în putere. Ca artist am încercat să mă salvez”, scria Cornel Todea în recursul înaintat Curţii de Apel Bucureşti.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce setări trebuie să faci la Waze ca să ai scurtături noi către locurile favorite. Mulți șoferi nu știu de acest update 2025
Capital.ro
George Simion, în culmea fericirii. Viktor Orban, anunț istoric din Ungaria: Așa rămâne!
Playtech.ro
Care este cea mai apropiată stațiune din Grecia față de România? În 8 ore eşti pe plajă dacă pleci din Bucureşti
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Regulă nou în magazinele din România. Din 11 mai, se cere buletinul
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
💣 în showbiz! Soțul celebrei creatoare de modă a dezvăluit că este gay, după 24 de ani de căsnicie 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare greșeală a lui Călin Georgescu. Americanii au dat verdict final: Nu poți nega
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
S-a aflat adevărul despre Tezaurul de la Coțofenești. Hoții au mărturisit în fața judecătorilor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia