CORONAVIRUS. De ce nu afectează grav copiii. Explicaţia unui medic pediatru

Medicul Mihai Craiu explică într-o postare pe pagina de Facebook de ce copiii nu se îmbolnăvesc grav şi nu mor din cauza coronavirusului. Doar 0,58% de pacienţi din China au fost copii cu vârsta până la 10 ani.

RomaniaTV.net
01 apr. 2020, 07:39
CORONAVIRUS. De ce nu afectează grav copiii. Explicaţia unui medic pediatru

Conform unor studii epidemiologice, coronavirusul declanşează un răspuns exacerbat al sistemului imunitar. Sistemul imunitar nefiind complet dezvoltat la copii, reacţia este mult mai mică spre neînsemnată, ca răspuns la infecţie. Asta ar putea explica, spune dr. Craiu, de ce copiii nu fac forme grave şi nu mor.

La finalul postării sale, Mihai Craiu povesteşte o întâmplare din urmă cu câţiva ani, al cărui protagonist a fost, şi care are legătură cu faptul că atunci când eşti mic reuşeşti să te strecori în condiţii vitrege.

Iată postarea medicului din Bucureşti

„Câteva vorbe despre numere mici, copii, o mașină verde și, inevitabil, COVID-19.

Citeam acum o lună un studiu publicat de medicii chinezi in JAMA (The Journal of the American Medical Association) și comentam despre o descoperire bizară, ușor contraintuitivă… https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2762130

Wu si McGoogan descriau un raport asupra 72.314 pacienți din baza de date a Centrului de Preventie a Bolilor din China, având COVID-19.

PRIMUL NUMĂR MIC – 416

Vă rog să rețineti că in toată cohorta de peste 72.000 cazuri doar 416, adică 0.58%, au fost copii cu vârstă până la 10 ani!

Pare foarte ciudat, nu?

M-a frapat acest numar deoarece copiii mici, cu vârstă sub 10 ani, mai ales cei care merg in colectivitate, sunt cei care fac deseori viroze:

1/3 din cazurile de gripă A H5N1 in 2006 conform Influenza Report de Kamps BS Hoffmann C, Preiser W (ISBN 3-924774-51-X)

21% din cazurile de „gripa porcină” diagnosticate in 2009 in New South Wales, Australia

Nu numai că nu sunt mulți, numeric sau procentual, dar nici nu evoluează sever copiii mici, cu infecție SARS-CoV-2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ppul.24718

Wei Xia si colaboratorii au dovedit, in studiul citat mai sus, că boala COVID-19 pare mai puțin gravă la copil.

ALTE CIFRE

65% din copiii infectați au tuse seacă
60% au febră
5-15% din cazuri au avut diverse semne clinice de boală pulmonară (raluri umede, cianoză sau tiraj)

Mă tot gândeam care este explicația… Ce este diferit la copil?? Până vom afla cu siguranță de ce e mai putin sever la copil (care are si imunitate mai putin performantă si respectare mai mică a normelor de prevenție) va propun să vă imaginați urmatoarea imagine:

Noi trei (Eu, Dana si Calin) într-un Tico. Prima noastră masină. Mică, verde de China si aprigă. Trebuia să ajungem la Slănic, Prahova. Dar a nins viscolit toată noaptea și circulația era aproape inexistentă. Nu făceau față nici macar masini mari și grele, la zăpada inghețată. Aceasta era așezată, pe șosea, in strat gros, cu 2 rânduri de „sanțuri”, câte unul pe fiecare sens de mers, făcute de masinile de deszăpezire.

Cine credeti că mergea voinicește?? Evident doar Tico al nostru…

Uneori a fi mai mic poate fi mai bine, in condiții extreme.”, a scris pe pagina de Facebook dr.Mihai Craiu.

Citeşte şi Primul medic din Wuhan care a avertizat asupra apariţiei COVID 19 a dispărut